Potraviny, které spalují tuky - znáte je?

Potraviny, které spalují tuky - znáte je?

Toužíte zhubnout? Upravte si jídelníček! Snadno se to řekne, ale hůř provádí, když nemáte po ruce odborníka, který by vám řekl, které pokrmy jsou pro dietní režim vhodné. Připravili jsme pro vás stručný přehled potravin, které pomáhají spalovat tuky. Pokud se budete držet našeho seznamu, výsledek bude zaručený.

Obezita vede k řadě zdravotních komplikací, a proto je třeba udržovat si rozumnou váhu. Je k tomu vždy ale nutné dodat, že ne za jakoukoli cenu a jakýmkoli způsobem. Základem úspěšného zhubnutí a udržení shozených kil je určitě disciplína, trpělivost a motivace. Není to jen o tom, co jíte, ale součástí musí být i pohyb – nemusíte trávit hodiny v posilovně, stačí denně 20 minut svižné chůze.

Některé potraviny mají zdokumentovanou schopnost zrychlovat proces spalování tuků. Platí to pro:

• odtučněné mléko (obsahuje vápník, který váže tuky ve střevech)

• celozrnné cereálie (udržují po jídle nízké hladiny inzulínu a metabolizmus tak zůstává v “nabuzeném” stavu)

• pálivé papričky Jalapeños (obsahují přírodní kapsaicin, který zrychluje srdeční frekvenci a metabolizmus)

• káva (kofein zvyšuje srdeční frekvenci a pomáhá spalovat více kalorií)

• tuňák (snižuje hladiny leptinu - nižší hladiny leptinu jsou spojovány s rychlejším metabolizmem)

• ocet obsahuje octovou kyselinu, která může zabraňovat ukládání tuku a přispívat k váhovému úbytku

Chilli papričky Pravidelná konzumace chilli papriček napomáhá zbavit se tuku především v pase a na bocích. Spoléhají se na ně i známe celebrity jako například modelka Gisele Bündchenová. Pálení způsobuje kapsaicin, rostlinný alkaloid, který uvolňuje endorfiny, podporuje krevní oběh a zrychluje metabolismus. Produkuje v těle velké teplo a nutí organismus využívat více tuku jako palivo. Efekt trvá několik hodin po konzumaci chilli.

Zelený čaj

Zelený čaj kromě antioxidantů obsahuje několik látek podporujících hubnutí. Nefunguje však na principu snižování chuti k jídlu, ale tak, že omezuje proces trávení ve střevech a zvyšuje spalování tuků. Obsahuje draslík a zinek, posiluje metabolismus, blokuje ukládání tuků. Některé zdroje uvádějí, že jeden šálek zeleného čaje je schopen spálit až 100 kJ energie. Denně vypijte čtyři až pět šálků neslazeného čaje před jídlem.

Kysané zelí

Kysané zelí je výborným antioxidantem, pročišťuje organismus, urychluje látkovou výměnu. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je jediným octem, který nevyvolává v těle kyselou reakci. Podporuje spalování tuků, posilňuje imunitní systém, snižuje chuť na sladké i slané. Napomáhá trávení, vstřebávání potravy a vylučování, proto je dnes rovněž doporučován jako prostředek k hubnutí.

Seznam potravin, které spalují tuky:

10 nejlepších komplexních sacharidů: Ovesné vločky, sladké brambory, hnědá rýže, celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, fazole, těstoviny, žluté brambory, čočka, cizrna

10 nejlepších druhů zeleniny: Brokolice, chřest, špenát, salát, rajčata, paprika, cibule, houby, okurky, cuketa

10 nejlepších zdrojů bílkovin: Vaječné bílky, syrovátkový protein, kuřecí prsíčka, losos, krůtí prsa, libové hovězí, libové vepřové, mleté hovězí, pštros, pstruh

10 nejlepších druhů ovoce: Grapefruit, jablka, borůvky, ananasový meloun, pomeranč, banány, broskve, hrozny, jahody, ananas


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud