Potraviny pouze pro ženy?

Potraviny pouze pro ženy?

Již v roce 1999 se v USA objevily speciální potraviny určené pouze ženám. Největším hitem se stala cereální tyčinka Luna. Od té doby se potravin pro ženy objevuje stále víc. Podle odborníků si tento trend časem vyžádá v supermarketech vytvoření speciálních oddělení potravin pro ženy, podobně jako oddělení potravin pro domácí mazlíčky.

Potraviny pouze pro ženy?

Již v roce 1999 se v USA objevily spe ciální potraviny určené pouze ženám. Největším hitem se stala cereální tyčinka Luna. Od té doby se potravin pro ženy objevuje stále víc. Podle odborníků si tento trend časem vyžádá v supermarketech vytvoření speciálních oddělení potravin pro ženy, podobně jako oddělení potravin pro domácí mazlíčky.

V loňském roce se na trh dostaly cereálie pro ženy v klimaktériu. Tento rok jsou novinkou obilniny obohacené o sójové proteiny a kyselinu listovou. Všechny výrobky mají zvýšený obsah látek prospívající především ženám. Jde o vápník pro prevenci osteoporózy, sóju pro boj s rakovinou prsu, kyselinu listovou pro předcházení poruch plodu během těhotenství. Výrobci zdárně využívají emocionální a výživové potřeby žen. 

Je však speciální potrava pro ženy nutná? Odborníci na výživu se domnívají, že zvláštní strava není třeba. Pouhé dva gramy sóji v tyčince nemůže mít zásadní vliv na zdravotní stav. Cereální tyčinka je určitě lepší než čokoládová, ale takové stravování nevyžaduje speciální výrobky určené ženám. Vylepšené pamlsky jsou stále jen pamlsky. Zdravou a vyváženou stravu je možné získat mnohem levněji z běžného jídla.
Podle psychologů to ale není na škodu. Žena, která si koupí takovou tyčinku, má pocit, že pro sebe něco dělá. Mnoho žen si dá k snídani obilniny a mají pocit, že tím spraví další stravovací prohřešky během dne. Ženy nesmí získat pocit, že cereální tyčinka je zázračná a nahradí veškeré složky potravy. Zdravé stravování spočívá ve střídmé vyvážené stravě po celý den.

Autor: Karel

Doporučujeme

Články odjinud