Potřebuje vaše pračka vyčistit? Zkuste to octem!

Potřebuje vaše pračka vyčistit? Zkuste to octem!

Vaše pračka už moc nevoní, prádlo jakbysmet? Sice jste k jeho vyprání použili voňavou aviváž, výsledek vás ale nepotěšil? Pračka potřebuje vyčistit. Zkuste to s octem!

Od pračky očekáváme čisté a voňavé prádlo. Bez toho si už svůj život nedokážeme představit. Jenže co čekat, když do pračky strkáme špinavé a mastné věci, lijeme litry aviváže, sypeme kila pracího prášku? Jasně, i pračka občas potřebuje vyčistit. Jak na to?

Jak vyčistit pračku.jpg

Už naše babičky znaly kouzelnou sílu octa a sody

Usazený vodní kámen, nepříjemný zápach, nebo dokonce plíseň. To jsou věci, které nám dokážou praní prádla ztížit. Prádlo totiž nebude ani náhodou vonět tak, jako když jste ho do pračky dali poprvé. Co s tím? Vsaďte na ocet jako naše babičky. Ale opatrně s ním. Nic se nemá přehánět.

Čištění octem patří mezi nejoblíbenější způsoby

Jak by také ne. Ocet totiž má ve spíži snad každá hospodyňka, je tak neustále po ruce. Nemusíte běhat do obchodu, není třeba volat opraváře. I tady ale platí známé pořekadlo: „Všeho s mírou“. Velké množství octa může pračce ublížit.

Stačí hrnek nebo dva

Možná se vám zdá, že pračku jen tak nevyčistíte a bude třeba ji rozebrat. Nebojte se, nebude to nutné. Ocet si s tím poradí.

Přímo do bubnu vlijte dva hrnky octa. Někdo vám poradí, že máte ocet nalít do zásobníku na aviváž. Volba je na vás. Klidně můžete nalít dva hrnky octa do bubnu a hrnek do zásobníku určenému k máchání. Nikdy ale nepoužívejte víc octa než 1 litr. To je maximum.

Nastavte nejvyšší teplotu a perte na nejdelší cyklus

Do pračky nedávejte žádné prádlo, nastavte nejdelší cyklus s nejvyšší možnou teplotou. Některé pračky disponují programem určeným speciálně k čištění pračky, případně tedy použijte ten.

Až pračka dopere, nečistoty vytřete houbičkou a pračku propláchněte čistou vodou. Nezapomeňte houbičkou namočenou v octové vodě otřít také gumové těsnění kolem dvířek. Tam se nečistoty drží opravdu rády.

Čtěte také: Výrobci praček s používáním octa nesouhlasí, důležité je dodržet správné dávkování

Pračka.jpg

Trápí vás tvrdé usazeniny? K octu přidejte ještě sodu!

Když ocet nestačí, je třeba sáhnout po těžším kalibru. Kombinaci octa a jedlé sody.

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky octa
  • Prací sodu
  • ½ hrnku jedlé sody
  • ¼ hrnku vody

Jedlou sodu smíchejte s vodou a nalijte do přihrádky na prací prášek a aviváž. Do bubnu nalijte ocet a přisypte prací sodu. Pračku nastavte na nejvyšší teplotu, spusťte nejdelší prací program. Usazené nečistoty se rozpustí, pračka bude zase jako nová. Nezapomeňte zase otřít hadříkem gumové těsnění a pračku na závěr propláchnout čistou vodou.

Náš tip na závěr: Zkuste usazování nečistot předcházet

Po vyprání nechte pračku otevřenou, dvířka nezavírejte. Zásobník na prací prášek vytřete, místnost, kde je pračka umístěná vyvětrejte. Používejte kvalitní prací prostředky.

Doporučujeme

Články odjinud