Špenát
Po této zelenině vám možná nenarostou zázračné svaly, rozhodně je ale konzumace špenátu pro vaše tělo více než prospěšná. „Syrový špenát má v sobě neporušené vazby kyseliny šťavelové v organické podobě, kterou organismus využívá k podpoře střevní peristaltiky. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév zahrnující mozkovou mrtvici a ischemickou srdeční chorobu,“ říká fitness trenérka Markéta Brožová. Špenát obsahuje velké množství živin a ochranných látek, jako jsou vitaminy A, B, C, ale také draslík, železo, vlákninu či hořčík. Nejlépe uděláte, když jej budete konzumovat v syrovém stavu a přidáte si ho například do salátu.
Jak připravit špenátový krém? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Brokolice
Tato zelenina je skvělá hned ze tří důvodů – je bohatá na vlákninu, obsahuje bílkoviny a navíc s ní můžete vykouzlit hned několik chutných a zdravých receptů. V redukčním jídelníčku by vám tedy rozhodně neměla chybět. Právě díky obsažené vláknině a bílkovinám dokáže na delší dobu zasytit. Navíc obsahuje další prospěšné látky, jako je vápník, vitamin C nebo vitamin K.
Pokračování 3 / 5
Červená řepa
Hubnutí napomáhá také červená řepa. Ta totiž podporuje detoxikační procesy v těle, podporuje funkci jater a čistí krev. „Červená řepa je skvělým způsobem, jak zvýšit přísun vitaminů a vlákniny. Je bohatá na vitamin C, kyselinu listovou, mangan a draslík,“ upřesňuje výživová poradkyně Věra Burešová. Zároveň je tato zelenina také zdraví prospěšná – obsahuje látky, které chrání vnitřní orgány, zlepšuje srdečně-cévní zdraví a je prevencí celé řady chorob.
Pokračování 4 / 5
Fenykl
Sladký zeleninový fenykl můžete nakrájet do salátu, dusit i zapékat. Je křehký, voňavý, dietní a navíc opravdu chutný! V české kuchyni se ale zatím spíše rozkoukává. Fenykl je důležitým zdrojem vlákniny, kyseliny listové a draslíku. Právě obsažená vláknina pomáhá řešit potíže trávicího traktu, váže toxiny a tukové látky ve střevech, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků.
Pokračování 5 / 5
Zelí
Kdo by nemiloval zelí! Pokud potřebujete shodit nějaké to kilo navíc, nebojte se jej zařadit do jídelníčku. „Díky obsahu vody a vlákniny zelí plní a sytí a je skvělým společníkem všech, kdo se snaží redukovat váhu. Zelná šťáva je skvělou kúrou pro osoby s trávicími problémy či zácpou,“ radí Věra Burešová. Zejména zelí bílé je bohaté na vitamin C, pokud si raději pochutnáváte na tom červeném, dostanete díky němu do těla látky jako provitamin A, draslík nebo železo.