Požár v jícnu můžete uhasit

13. 10. 2011
Požár v jícnu můžete uhasit
Problémem mnoha Čechů je, že se nehýbou a špatně se stravují. Mnohem častěji konzumují jídlo ve spěchu, na ulicích, v dopravních prostředcích či ve stoje. Výsledkem je alarmující nárůst obezity a stále častější zažívací potíže.

Škytavka, pálení žáhy, pocity způsobené rozpětím střev plynem související se stravou, občasný průjem nebo zácpa se vyskytují občas u každého, a nelze je pokládat za nemoc. Jestliže nabývají na intenzitě a objevují se častěji, může to signalizovat zdravotní problém.

Až epidemiologických rozměrů dosahuje pálení žáhy: „Pálení žáhy vzniká v důsledku takzvaného gastroesofageálního refluxu. Kyselina chlorovodíková, která má v žaludku za úkol trávit potravu, stoupá nahoru do jícnu a dráždí citlivou tkáň. Zjednodušeně řečeno: žaludeční obsah uniká volně do spodní části jícnu a zase se vrací zpět - je to neúplné zvracení. To způsobuje nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí, nadměrné slinění, pocity cizího tělesa v krku anebo obtížné a bolestivé polykání,“ vysvětluje MUDr. Jiří Laštůvka, gastroenterolog a primář Interního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Požár v jícnu můžete uhasit

Přes své obtíže řada lidí lékaře nevyhledá a léčí se sama. Pokud se pálení žáhy neopakuje příliš často a netrvá dlouho, postačí vypozorovat, co problém způsobuje a vyvarovat se provokujících faktorů. Ke krátkodobé symptomatické léčbě pálení žáhy a kyselého gastroesofageálního reflexu lze užívat tzv. inhibitory protonové pumpy, které jsou dnes dostupné i bez lékařského předpisu.

Mezi nejúčinnější patří léky obsahující Omeprazol, například osvědčený Loseprasol či také volně prodejný lék APO OME. „Účinná látka se rychle vstřebává do krevního oběhu a zajišťuje účinnou inhibici denní i noční sekrece žaludeční kyseliny s přetrvávajícím účinkem i několik dní po ukončení léčby,“ vysvětluje MUDr. Laštůvka. Mezi další účinné volně prodejné přípravky patří Ranisan.

V případě přetrvávajících potíží by měl postižený vyhledat lékaře: „Látky dráždící sliznici jícnu − kyselina solná, trávicí enzymy a žlučové kyseliny − mohou při chronickém působení vyvolat nebezpečné změny na jícnové sliznici.“

Vedle dietních opatření doporučují oborníci zohledňovat při konzumaci jídla čas, pohodu a kulturu stolování, jíst častěji, po menších porcích, v klidu, po malých soustech, potravu rozmělnit v ústech a dobře proslinit. Téměř polovina pacientů však režimová a léčebná opatření nedodržuje: „Řada pacientů nadále kouří, nesnaží se snížit hmotnost, neomezí solení, nevyloučí alkohol a vyhýbá se pohybovým aktivitám. Někteří dokonce spoléhají výhradně na péči lékaře a léky,“ dodává MUDr. Laštůvka. Přitom změna životního stylu může ovlivnit zdraví člověka až z 60 %.


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Do vašeho rozhodování o finančních záležitostech se bohužel vloudí nějaká chybička. Milí Lvi, pokud se tak stane, prostě ustupte, nadechněte se a udělejte nějaký rutinní pohyb, který vaši…

Nejčtenější články

Články odjinud