Poznali byste holčičku z videa? Dnes je jednou z našich nejznámějších zpěvaček

Poznali byste holčičku z videa? Dnes je jednou z našich nejznámějších zpěvaček

Písnička Markétka byla původně napsána pro Marii Rottrovou. Tehdy ještě nikdo netušil, že dvanáctiletá dívenka, která Markétku zazpívala v populárním pořadu Televarieté, bude jednou neméně slavnou zpěvačkou jako Marie Rottrová.

Tohle je první velké veřejné vystoupení Báry Basikové. Vladimír Dvořák, dramaturg České televize, známý moderátor a komik, si ji v roce 1974 vybral jako dvanáctiletou, aby zazpívala písničku Markétka v pořadu Televarieté. Vladimír Dvořák byl sám textařem a producentem a už tenkrát v malé Báře Basikové viděl mimořádný talent.

Vystupovat v Televarieté bylo i pro známé umělce prestižní záležitostí. V revuálním pořadu se často objevoval Karel Gott, už zmíněná Marie Rottrová, Helena Vondráčková, Jitka Zelenková a další. Televarieté bylo tak oblíbené, že ani přes politický tlak se jej nepodařilo zrušit. Od roku 1977 se v něm moderátorskou partnerkou Vladimíru Dvořákovi stala Jiřina Bohdalová.

Zde si můžete poslechnout jinou písničku Marie Rottrové, která v Televarieté zazněla v roce 1977.

Televarieté obstálo mezi zábavními pořady i pro revoluci, když konkurenční televize začaly chrlit řadu programů podobného formátu. Poslední díl byl natočený v roce 1998, kdy už ho nemocný Vladimír Dvořák dokončil s vypětím všech sil.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud