Poznejte poklady balkánské kuchyně | Zdroj: Stockfood.cz

Zdroj: Stockfood.cz

Poznejte poklady balkánské kuchyně

Vzpomínáte na dovolenou na Jadranu nebo u Černého moře? Pojďte cestovat ve vzpomínkách. Zkuste si doma připravit bulharský tarator, srbské čevapi s avjarem, řeckou baklavu nebo dalmatskou vařenou rybu.

Ryba „na lešo“

Dalmácie

4 porce - příprava: 35 minut + odležení

  • 1 kg vykuchané ryby v celku (mořský vlk)
  • sůl a pepř
  • 5 stroužků česneku
  • 1 svazek petrželky
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 1 rajče
  • několik zelených feferonek
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje

Rybu opláchněte, osušte, nařízněte několikrát na boku a osolte zvenku i zevnitř. Posypejte nasekaným česnekem a petrželkou (trochu si nechte na ozdobu) a zalijte rostlinným olejem. Nechte odpočinout.

Pak přendejte do kastrolu, zalijte vodou do poloviny výšky ryby a pomalu vařte 15 až 20 minut. Asi v polovině přidejte na kostky nakrájené rajče a feferonky.

Nakonec okořeňte pepřem, přidejte víno, olivový olej a zbylý česnek a ještě několik minut prohřívejte. Rybu servírujte s vařenými bramborami či rýží.


Polévka tarator

Bulharsko

4 porce - příprava: 20 minut

  • 2–3 salátové okurky
  • 5 stroužků česneku
  • svazek čerstvého kopru
  • sůl a pepř
  • 400 g bílého jogurtu řeckého typu
  • olivový olej
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Okurky omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Můžete je také nakrájet na kostky. Několik plátků si nechte stranou na ozdobu. Česnek oloupejte a prolisujte. Kopr nasekejte najemno.

Ve větší míse smíchejte okurku s česnekem a koprem, osolte a opepřete a přidejte jogurt. Rozmíchejte a podle potřeby rozřeďte trochou studené vody. Nechte dobře vychladit.

Pak rozdělte do misek, zakápněte jednou lžící olivového oleje, posypejte nasekanými ořechy, ozdobte okurkou a koprem a podávejte jako předkrm.


Baklava s ořechy

Řecko

na 1 plech - příprava: 50 minut

  • 400 g filo těsta
  • 225 g másla
  • 2 bílky
  • 200 g nasekaných vlašských ořechů
  • 200 g nasekaných pistácií
  • 100 ml medu
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžička skořice

SIRUP:

  • 350 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vody z pomerančových květů

Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto rozdělte na pláty a zakryjte vlhkou utěrkou. Plech vymažte máslem a zbývající máslo rozehřejte v kastrůlku. Bílky vyšlehejte do pěny, vmíchejte ořechy, pistácie (trochu si nechte na ozdobu), med a koření.

Na plech navrstvěte několik plátů těsta přes sebe, každé potřete máslem, pak naneste ořechovou směs a na ni zase rozprostřete zbývající pláty těsta. To nařízněte ostrým nožem do tvaru kosočtverců, potřete rozpuštěným máslem a dejte péct asi na 30 minut dozlatova.

Mezitím si připravte sirup: ve 300 ml vody rozpusťte cukr a asi 15 minut vařte na mírném plameni. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a vodu z pomerančových květů. Ještě horkou baklavu potřete sirupem a každou porci posypejte pistáciovými ořechy.

Náš TIP: Do sirupu můžete místo vody z pomerančových květů vmíchat také růžovou vodu. Seženete je ve specializovaných prodejnách nebo na internetu.


Čevapi s ajvarem

Srbsko

4–6 porcí - příprava: 60 minut + odležení

  • 1 kg mletého mladého hovězího masa (část můžete nahradit jehněčím)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 100–200 ml minerálky
  • citron a petrželka k podávání

AJVAR:

  • 6–8 větších červených paprik
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • sůl a pepř
  • šťáva z 1/2 citronu

ČESNEKOVÝ DIP:

  • 200 ml smetanového jogurtu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • sůl a pepř

Maso umelte dvakrát. Cibuli nasekejte, česnek prolisujte. Vmíchejte do masa, osolte, opepřete a zapracujte minerálku. Zakryjte fólií a nechte několik hodin v ledničce.

Před přípravou mokrýma rukama vytvořte válečky (můžete je napíchnout na namočené špejle) a opékejte je na grilu nebo na oleji na pánvi. Podávejte s pečivem a omáčkami.

Na ajvar pečte papriky na 200 °Casi 20 minut, pak je dejte na chvíli do igelitového sáčku. Půjdou lépe oloupat. Zbavte je také jadřinců a společně s česnekem umelte. Přendejte do hrnce, přilijte olej a pomalu vařte do získání požadované konzistence.

Vmíchejte sůl, pepř a citronovou šťávu a provařte. Směsí naplňte skleničku, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Podávejte chlazený.

Připravte dip: do misky dejte jogurt a vmíchejte prolisovaný česnek, nasekanou cibulku, sůl a pepř.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud