Pozor - balónky ve vzdušném prostoru ČR

Pozor - balónky ve vzdušném prostoru ČR

Balónky, které na Den létajících psaníček 25. října 2001 vypustily ve stejnou dobu děti v šesti městech České republiky, už mají své nálezce. Balónek vypuštěný z Českých Budějovic přeletěl státní hranici až do rakouského města Brunn.

Pozor - balónky ve vzdušném prostoru ČR

Balónky, které na Den létajících psaníček 25. října 2001 vypustily ve stejnou dobu děti v šesti městech České republiky, už mají své nálezce. Balónek vypuštěný z Českých Budějovic přeletěl státní hranici až do rakouského města Brunn. Psaníčka letící z pražského Staroměstského náměstí se pak našla u Rokytnice nad Jizerou, ve Velkém Zboží na Poděbradsku a v lese u obce Kozovazy nedaleko Čelákovic. Ostravské psaníčko doletělo do Karviné. V obci Šaratice, několik kilometrů od jihomoravské metropole, byl nalezen balónek z Brna a až na Dobříšsko zalétlo psaníčko odeslané z Plzně. K dnešnímu dni na Linku balónkové pošty zavolalo třináct nálezců, kteří dětem odpověděli na pozdrav a někteří připojili i dárek. Den létajících psaníček uspořádala Nadace Archa Chantal společně se svým partnerem společností Balírny Douwe Egberts.

"Psaníčko jsem našel u nás v Rokytnici nad Jizerou," sdělil operátorce na Lince balónkové pošty Oto Erlebach. "Na pozdrav od školačky z Prahy 6 jsem odpověděl, doufám, že ji to potěšilo," dodal. Terezka z Prahy 6, jejíž psaníčko doletělo do Kozovaz, se může kromě odpovědi těšit i na malý dárek od nálezce. Den létajících psaníček přilákal i zájem turistů, do Velkého Zboží přiletělo podle nálezce psaníčko se vzkazem v italštině.

"Létající psaníčka měla svůj smysl. Připomněla dětem i dospělým, že mají myslet na druhé a pomáhat těm, kteří to potřebují," řekla zakladatelka nadace Chantal Poullain-Polívková. Psaníčka si proto mohly vypustit i děti z několika nemocnic, v Praze z Fakultní nemocnice v Motole.

Od svého vzniku v roce 1993 se Nadace Archa Chantal věnuje tzv. humanizacím, tedy úpravám a výzdobě šedých dětských oddělení v nemocnicích veselými barvami, obrázky a hračkami. Dosud jich upravila už dvanáct a další tři připravuje za podpory společnosti Balírny Douwe Egberts. Ta nadaci přispěla jednorázovým darem a další prostředky, podle předpokladu částku okolo pěti milionů korun, věnuje z prodeje kávy. Celkovou výši daru mohou ovlivnit i všichni konzumenti kávy tím, že se zapojí do společného projektu nadace a Douwe Egberts. Ten byl zahájen 15. října a potrvá až do 15. prosince tohoto roku. Z každého kila kávy Douwe Egberts, kterou si spotřebitelé v tomto období koupí, získá nadace 8 korun.

zdroj: Donath-Burson-Marsteller

Doporučujeme

Články odjinud