Pozor, infarkt! Tyhle signály říkají, že vaše srdce není v pořádku

Pozor, infarkt! Tyhle signály říkají, že vaše srdce není v pořádku

Srdeční záchvat postihuje ženy stále častěji. Někdy dokonce vůbec nepoznáme, že jsme prodělaly infarkt. Většinou svoje závažné problémy se srdcem zlehčíme s tím, že jde jen o stres a pracovní vypětí. Jenže infarkt, i když je spojovaný hlavně s muži, začínají prodělávat čím dál víc ženy. Proč si potíží se srdcem tak málo všímáme, i když se symptomy objeví u 90 procent žen už měsíc předem? U žen se totiž infarkt obvykle projevuje úplně jinými příznaky než obvyklou bolestí na hrudi u mužů. Jaké jsou varovné signály, že je vaše srdce v ohrožení infarktem nebo že už jste ho dokonce prodělala?

Proč ženy infarkt pociťují jinak než muži

Příčinou srdečních obtíží u žen je totiž křečovité zúžení srdeční tepny. Proto je bolest mnohem mírnější nebo se vůbec neobjeví. Právě z tohoto důvodu nejsou varování dostatečně intenzivní, aby jim ženy přikládaly váhu, a proto se také k lékaři dostanou pozdě nebo nepřijdou vůbec, a tak je většinou nakonec rozsah jejich zdravotního poškození mnohem rozsáhlejší a ničivější.

Pokračování 2 / 8

Příznaky podobné chřipce

Snížená cirkulace krve srdcem může způsobit nejen žaludeční nevolnosti, ale taky závratě. Můžete mít pocit, jako by vás polil studený pot. Když se to stává, kdykoli něco děláte, raději se jděte poradit s lékařem, měl by o těchto vašich potížích vědět. Ženy, které prodělaly infarkt, totiž uvedly, že ještě před ním jim bylo špatně od žaludku, i když se to nikdy dřív nestávalo.

Pokračování 3 / 8

Únava

Nejčastějším příznakem infarktu u žen je zvýšená únava a spavost. Ženy, které ho prodělaly, se svěřily, že se zhruba týden před infarktem cítily obrovsky unavené a vyčerpané a chtělo se jim v jednom kuse spát. Na příčině těchto symptomů je nedostatečný průtok krve srdcem.

Pokračování 4 / 8

Bolest na hrudi

Bolestí na hrudi se infarkt projevuje hlavně u mužů, nicméně i ženy, alespoň ve 30 % případů, zaznamenají tlak na hrudi, kdy to působí, jako kdyby jim na ni položil někdo něco těžkého. Můžete se cítit i tak, jako kdybyste měla v téhle oblasti natažený sval. Někdy se bolest projeví jako svírání a tlak.

Tyhle příznaky se obvykle šíří do krku, mandlí nebo i do levé horní části ruky. Bolest vznikne najednou, nečekaně a trvá bez přerušení víc než dvacet minut a nedá se nijak zmírnit.

Pokračování 5 / 8

Dušnost

Při infarktu se člověk cítí špatně, má strach o život, často má také pocit nedostatku vzduchu a špatně se mu dýchá. Pokud se zadýcháte i při běžných činnostech a doslova nemůžete popadnout dech, je to velké varování. Dřív, než poběžíte k lékaři, se ale zamyslete, jestli jste tyhle problémy měla i předtím a jestli za ně nemůže jen dlouhodobě špatná fyzička. Pokud se ale dušnost objeví i v banálních situacích, měl by o ní váš lékař vědět.

Pokračování 6 / 8

Bolest v různých částech těla

Některé ženy mívají při infarktu také bolesti v horní části zad, nejen na hrudi. Častá je bolest vystřelující do ramene, tupá bolest v zádech, horní části břicha (takže ji ženy často zamění se zažívacími problémy) nebo v levé ruce. Některé pacientky také uvedly, že je bolel čelistní kloub. Při infarktu ženy také opakovaně uvedly, že je pálila žáha.

Pokračování 7 / 8

Kdo je nejvíc ohrožený

Skupinou ohroženou infarktem jsou ženy-kuřačky, ženy v menopauze (v souvislosti s klesající hladinou estrogenu), ženy s nadváhou a podle posledních výzkumů se infarkt často objevuje i u žen s lupénkou. U žen s nadváhou jsou pak nejohroženější ženy, kterým se tuk ukládá kolem pasu (břicha).

Pokračování 8 / 8

Co ovlivní stav kardiaků

Nejen vysoké teploty, ale i nízké teploty mohou výrazně ovlivnit zdravotní stav kardiaků. Proto by si lidé s chronickými onemocněními srdce měli v těchto obdobích dávat větší pozor, více o sebe dbát a sledovat své zdraví. Co vše se v lidském těle při tom odehrává a jak se správně chovat, se dozvíte v rozhovoru s primářem Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce, profesorem Petrem Neužilem.

Doporučujeme

Články odjinud