Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

Dodnes nevíme proč, ale Alhzeimerova choroba postihuje hlavně ženy. Možná proto, že jsou obecně citlivější než muži. Tahle nemoc narušuje část mozku a způsobuje problémy myšlení, paměti, úsudku. Je příčinou demence, postižený je pak závislý na denní pomoci ostatních, není schopen se sám o sebe postarat. Jen v Čechách touhle chorobou trpí 143 000 lidí. Dá se bohužel velmi těžko rozpoznat, začíná pozvolna. Jak poznáte, že ji má někdo z vašich blízkých?

1. Ztráta paměti

Zapomenout je občas běžné, zvlášť v dnešní době, kdy se na nás informace a povinnosti přímo valí. Občas prostě zapomenete nejen na pracovní úkoly, ale taky na jméno nebo číslo… nevadí. Pokud si ale na již výše zmíněné nikdy nevzpomenete ani později, je to už varovný signál, že něco není v pořádku.

Jak se chovat v případě, kdy máme v rodině člena s Alzheimerovou chorobou? Podívejte se na video.

Pokračování 2 / 9

2. Co jsem to jen…?

… chtěla? A co dělá pasta na zuby mezi zimními svetry? Když se začnou objevovat věci na neobvyklých místech a vy v půlce vaření zapomenete, co jste před chvílí dělala, zamyslete se – opravdu máte problém, nebo jste jen trochu roztržití a je toho na vás momentálně moc?

Pokud se ale druhý den divíte, co ten kastrol na sporáku vůbec dělá, a nemůžete si vzpomenout, jak a proč se tam ocitl, už to opravdu není v pořádku.

Pokračování 3 / 9

3. Ztraceni v čase i prostoru

Lidé trpící Alzheimerovou chorobou se ztratí i na ulici, v níž bydlí celý život. Neví, jak se tam ocitli, neznají cestu domů. Přestávají mít ponětí o tom, který je den a kolik je hodin.

Pokračování 4 / 9

4. Problém se vyjádřit

Někdy občas všichni hledáme to správné slovo, ale člověk s Alzheimerovou chorobou zapomene i ta základní. Občas mluví tak, že ani jednoduché věty nedávají smysl, a zaměňuje jednotlivé pojmy. Nemocnému člověku se hůř mluví a déle mu trvá, než cokoli řekne.

Pokračování 5 / 9

5. Opakování stejných činností

Kvůli ztrátě dlouhodobé paměti je člověk s Alzheimerovou chorobou schopný dokola opakovat stejné činnosti. Nepamatuje si totiž, že je už před nějakou chvílí dělal.

Například jde hodinu poté, co provedl ranní hygienu, udělat ji znovu nebo se vás už poněkolikáté ptá, jestli si dáte čaj a není to proto, že už hodinu sedíte nasucho.

Pokračování 6 / 9

6. Návody nefungují

Osoba trpící Alzheimerovou chorobou není schopna postupovat podle návodu. Než je schopna provést úkon, který si v návodu přečetla, zapomene ho.

Pokračování 7 / 9

7. Špatný úsudek

Lidé se někdy tak zaberou do nějaké činnosti, že úplně zapomenou na okolí. Že jim například cosi bublá na plotně nebo že mají na starosti malé dítě. Jsou schopni se také naprosto nesmyslně obléknout, třeba neadekvátně okolnímu počasí. Nebo si na sebe vezmou nejdřív košili a na ni teprve spodní prádlo nebo si obléknou dvoje kalhoty na sebe…

Pokračování 8 / 9

8. Problémy s očima

Problémy s očima, které jsou také jedním ze signálů počínající Alhzeimerovy choroby, podceňují hlavně starší lidé s tím, že je to s přibývajícím věkem normální. Tady jde ale o jinou poruchu.

Projevuje se tím, že člověku začnou splývat barvy, není schopen přečíst slova na stránce nebo odhadnout správně vzdálenost.

Pokračování 9 / 9

9. Změny nálad a chování

Časté prudké výkyvy nálad během vteřiny bez vnějších příčin můžou být také příznakem, že má dotyčný člověk Alzheimerovu nemoc. Tuhle poruchu ale člověk sám o sobě většinou není schopen odhalit, změn si všimne hlavně jeho okolí.

Pro raný stav této choroby jsou také typické deprese. Může dojít také k celkové změně osobnosti. Člověk s Alzheimerovou chorobou může být nejen zmatený, ale také podezíravý nebo ustrašený.

Každý už ztratil kvůli těžké chorobě blízkého člověka. Zpěvačka Lenka Filipová není výjimka, rakovina ji připravila o maminku.

Doporučujeme

Články odjinud