Pozor na matky propadnuvší břišním tancům!

Pozor na matky propadnuvší břišním tancům!

Nedělní nebe nad Thermalem má ocelovou barvu a hrozí, že co chvíli sprchne - ideální čas na další filmovou porci - Třináct rozhovorů o tomtéž - Nevěsta přes Internet - Satin Rouge.

Pozor na matky propadnuvší břišním tancům!
Exkluzivní zpravodajství z 37. MFF KV pro Dáma.cz

Nedělní nebe nad Thermalem má ocelovou barvu a hrozí, že co chvíli sprchne

  1. ideální čas na další filmovou porci - a tady je ochutnávka z ní:


Třináct rozhovorů o tomtéž vedou během hodiny a půl hracího času hrdinové amerického nezávislého snímku režisérky Jill Sprecher, která by měla na karlovarský festival také zavítat. Její snímek ze současného New Yorku se snaží odpovědět na zdánlivě jednoduchou otázku: "Co je to štěstí a jak jej dosáhnout?" Odpovědi jsou rozmanité a ne vždy optimistické. Mladinká uklízečka, která se dovede radovat z nejobyčejnějších věcí, jako jsou vítr ve vlasech či okvětní lístky frézií je sražena mladým ambiciózním právníkem, který po chladné kalkulaci z místa nehody ujede - a jejich životy už nikdy nebudou takové, jako byly - ona ztratí víru v pozitivno, on se pomalu, ale jistě hroutí. Profesor udržuje poměr se svou kolegyní a rozhodne se odejít od manželky, starší byznysman má problémy se synem narkomanem a když zapříčiní odchod svého úspěšnějšího kolegy, po čase se s ním setkává jako se šňastným člověkem, který dosáhl ještě většího úspěchu. Ti všichni se letmo setkávají a aniž by o tom přesně věděli, ovlivňují své další osudy. Citlivě natočený příběh, v němž velmi civilně hrají známí herci jako Matthew McConaughey, John Turturro, Clea DuVall, Amy Irving či Alan Arkin je uváděn v sekci Horizonty a snad by se měl dostat i do našich kin.

Tam určitě míří i Nevěsta přes Internet s Nicole Kidmanovou a Benem Chaplinem v hlavních rolích. On coby nesmělý úředník v bance žijící na londýnském předměstí má problémy s dívkami - ne a ne se seznámit s tou pravou. Proč ale nevyužít moderních komunikačních prostředků? A tak se prostřednictvím agentury From Russia with Love seznamuje s krásnou Nadiou, která za ním přijíždí s jedním větším kufrem a totální neznalostí angličtiny. To co začíná jako lovestory ale v polovině dostává s příjezdem Nadiiných příbuzných zcela nový rozměr - z bratrance a jeho kamaráda se vyklubou chladnokrevní mafiáni, které víc než rodinné štěstí zajímá bankovní trezor - ale tím barvitý příběh se spoustou zvratů zdaleka nekončí. Svižně natočená krimikomedie Jeze Butterwortha nepostrádá řadu překvapení a chcete-li slyšet Nicole s kouzelným ruským přízvukem, pak rozhodně neváhejte s návštěvou kina.

Zatím nejmilejším překvapením, které jsem na festivalu zažila, je tunisko-francouzský Satin Rouge. Přísná a až asketická Lilia před časem ovdověla a celý její svět se točí jen kolem dospívající dcery Salmy. Ta se na tanečních hodinách seznámila s bubeníkem Chokrim, ale snaží se svou lásku před přísnou matkou tajit. Netuší, že ji matka viděla a když jednou potká Chokriho na ulici, vydává se za ním až k vchodu do kabaretu. Pak stačí jedno zdržení u kamarádky, aby se matka odhodlala do tanečního podniku vstoupit. Postupně zcela propadá jeho omamnému kouzlu, obléká půjčenou třpytivou róbu z 1000 a 1 noci a zcela uchvacuje hosty svým živočišným tancem. Ani mladý bubeník nezůstane k jejím půvabům lhostejný a zaplétá se do románku, který má překvapivé vyústění. Snímek debutující jedenatřicetileté Rajy Amariové je třpytivým osvěžením festivalového marathonu a jako takový sklidil mimořádně spontánní aplaus.About One Thing

autor: Magda Petreková
foto: MFFKV

Doporučujeme

Články odjinud