Pozor na oblíbená jídla: Dobroty, které nám denně ničí zdraví

Pozor na oblíbená jídla: Dobroty, které nám denně ničí zdraví

Některé z našich oblíbených jídel můžou přispívat ke vzniku rakoviny a nejde jen o do černa spálené buřty na grilu. Karcinogeny, tedy látky, které způsobují rakovinu, jsou v mnoha dalších potravinách, u nichž byste to ani nečekala. Pokud si chcete být jistá, že nekonzumujete nic závadného, podívejte se na náš seznam věcí, které by ke vzniku rakoviny mohly přispět.

Bramborové chipsy, hranolky

Jsou neodolatelně dobré a dokud není prázdný pytlík, nedá se skoro s jejich jedením přestat. Jenže právě ta neodolatelná chuť, která nás nutí dávat si do úst další a další kousek, je díky umělým příchutím a chemikáliím, v nichž jsou brambůrky obalené.

Chipsy před smažením procházejí tzv. blanšírováním, aby se u nich standardizoval proces smažení a chuť. Pak jsou připravované ve vysokých teplotách, aby byly křupavé, a právě kvůli tomu obsahují akrylamid, karcinogen, který se vyskytuje i v cigaretách.

Smažená jídla s vysokým obsahem škrobu obsahují velké množství akrylamidu, látky bez barvy a zápachu, která vzniká při smažení nebo pečení při vysokých teplotách a tvoří se hlavně v potravinách s vysokým obsahem škrobu. Nekonzumujte je tedy ve velkém množství.

Pokračování 2 / 13

Ovoce z obchodů

Všechny plodiny, které nejsou pěstované organicky (nemají značku bio), jsou kontaminované pesticidy a chemickými hnojivy. Pesticidy jsou přitom pro člověka stejně toxické jako pro hmyz.

Nejvíc je jich v jablkách, která se chemicky ošetřují po celou dobu jejich růstu. Prokázalo se, že na slupce jablka může být až 25 chemických sloučenin. Hned za nimi se umístil celer, pak jahody, broskve, špenát, nektarinky, hrozny, sladká paprika a brambory.

I když ovoce před tím, než ho začnete konzumovat, důkladně umyjete, všech chemických látek se stejně nezbavíte.

Pokračování 3 / 13

Průmyslově zpracované maso

Všechno průmyslově zpracované maso obsahuje chemikálie a konzervační látky, které patří ke karcinogenům. Týká se to párečků, klobásek, slaninky, salámů a všech dalších produktů. Bohužel.

Pokračování 4 / 13

Barvené sladké limonády

Jsou sladké a tak dobré. Bohužel i ony jsou plné barviv a potravinářských chemikálií, jako je derivát 4-methylimidazolem (4-MI). Právě u něj bylo také prokázáno, že organismu škodí a je karcinogenem.

Pokračování 5 / 13

Rostlinné oleje

Rostlinné oleje měly původně sloužit v průmyslu pro míchání barev, jako mazadlo a také coby automobilové palivo. Také je nejde extrahovat přirozeně a často jsou barvené, aby lépe vypadaly. Je tedy lepší používat místo nich oleje lisované za studena, které obsahují mastné kyseliny.

Pokračování 6 / 13

Arašídy, ořechy, kukuřice

Alfatoxin je známý a jedovatý rakovinotvorný karcinogen, který se běžně vyskytuje v mnoha složkách potravin. Tato látka se nachází například v arašídech, arašídovém másle, ořechách i kukuřici. Pokud ale nebudete výše zmíněné potraviny konzumovat ve velkém množství, nic by se vám nemělo stát.

Pokračování 7 / 13

Bílá mouka

Po snězení rafinované bílé mouky se rychle zvyšuje hladina cukru v krvi. Právě její konzumace může být přímou příčinou vzniku cukrovky. Kromě toho, že je bílá mouka zbavená všech minerálů a vitaminů kvůli tomu, že jsou ze zrn před mletím odstraněny slupky, ještě je bělená chlorem a ošetřená bromem.

Obě tyto chemikálie špatně snáší hlavně naše štítná žláza. Bílá mouka také obsahuje velké množství sacharidů, které mají souvislost s rakovinou prsu u žen.

Pokračování 8 / 13

Rafinované cukry

Právě ty „chutnají“ rakovinným buňkám nejvíc, podporují totiž jejich růst. Rafinovaný cukr je v současné době skoro v každé potravině, která je v obchodě k dostání. Jen si toho schválně zkuste sama všimnout a spočítejte si, kolik cukru do sebe každý den jen tak mimochodem dostanete. Není divu, že je v posledních letech rakovina na vzestupu.

Pokračování 9 / 13

Umělá sladidla

Chceme se vyhnout cukru a zhubnout, ale nechceme se připravit o sladkou chuť. Co s tím? Spousta lidí zvolí umělá sladidla. Jenže vůbec si tak nepomůžeme – kromě toho, že aspartam, který obsahují, je pro tělo jedovatý, je tu ještě další minus – studie totiž ukazují, že pokud umělá sladidla budete konzumovat často (třeba v limonádách, kávě nebo čaji), budete stejně tloustnout.

Pokračování 10 / 13

Light a dia potraviny

Dietní nebo light potraviny většinou obsahují již výše zmíněný aspartam, kterému bychom se měli dalekým obloukem vyhnout. Kromě toho, že přispívá ke vzniku rakoviny, aspartam může ve výsledku také za vrozené vady a srdeční problémy.

Pokračování 11 / 13

Konzervované potraviny

Odborníci nedoporučují žádné potraviny z plechovek, mají totiž obavy z materiálů, které plechovky obsahují. Jde hlavně o bisfenol-A (BPA). Pokud byste si ujížděli jen na jídlech z plechovek, mohlo by se vám stát, že budete neplodní, a zabrat dostane i vaše srdce.

Pokračování 12 / 13

Geneticky modifikované potraviny

GMO, tedy geneticky modifikované potraviny byly modifikované chemikáliemi a pěstované za přispění chemikálií. Tyto chemické látky způsobují vrozené vady a rychlý růst nádorů, alespoň u zvířat. Bohužel téměř všechna zrna jsou dnes GMO.

Pokračování 13 / 13

Co tedy jíst?

Všeho s mírou a v co nejpřirozenější podobě. Dřív lidé jedli to, co si sami vypěstovali, pokud žili ve městech, chodilo se nakupovat na trhy. Potraviny byly tehdy drahé a příprava oběda trvala celé dopoledne. Oškrábat a uvařit brambory, oškubat slepici, nakrouhat a uvařit zelí...

S postupující technickou revolucí a hlavně po válce se začalo s vyráběním polotovarů a jejich konzervováním tak, aby dlouho vydržely. Co s tím? Nekupovat polotovary a vrátit se k co nejjednoduššímu systému stravování a přípravy jídla.

Jak si vybrat zdravé musli k snídani? Dozvíte se v následujícím videu:

Doporučujeme

Články odjinud