Pozor na oblíbená jídla: Dobroty, které nám denně ničí zdraví

2. 3. 2017
Pozor na oblíbená jídla: Dobroty, které nám denně ničí zdraví
Některé z našich oblíbených jídel můžou přispívat ke vzniku rakoviny a nejde jen o do černa spálené buřty na grilu. Karcinogeny, tedy látky, které způsobují rakovinu, jsou v mnoha dalších potravinách, u nichž byste to ani nečekala. Pokud si chcete být jistá, že nekonzumujete nic závadného, podívejte se na náš seznam věcí, které by ke vzniku rakoviny mohly přispět.

Bramborové chipsy, hranolky

Jsou neodolatelně dobré a dokud není prázdný pytlík, nedá se skoro s jejich jedením přestat. Jenže právě ta neodolatelná chuť, která nás nutí dávat si do úst další a další kousek, je díky umělým příchutím a chemikáliím, v nichž jsou brambůrky obalené.

Chipsy před smažením procházejí tzv. blanšírováním, aby se u nich standardizoval proces smažení a chuť. Pak jsou připravované ve vysokých teplotách, aby byly křupavé, a právě kvůli tomu obsahují akrylamid, karcinogen, který se vyskytuje i v cigaretách.

Smažená jídla s vysokým obsahem škrobu obsahují velké množství akrylamidu, látky bez barvy a zápachu, která vzniká při smažení nebo pečení při vysokých teplotách a tvoří se hlavně v potravinách s vysokým obsahem škrobu. Nekonzumujte je tedy ve velkém množství.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Radujte se, protože dnes u vás budou mít navrch příjemné zvěsti a události. Vždyť si taky už zasloužíte něco onačejšího. Udělá vám radost, že lidé, o nichž jste si mysleli, že vás dvakrát…

Nejčtenější články