Pozor na pera, gumy i dětské make-upy

Pozor na pera, gumy i dětské make-upy

SOS získalo informace, že na evropském trhu se vyskytly zdravotně závadné psací potřeby. Objevily se i v evropském varovném systému RAPEX. Není vyloučeno, že si některé z nich přivezli domů i čeští občané, jejichž děti se chystají do školy.

Jedná se o výrobky vyrobené v Číně, Hongkongu a Francii, ale zachycené i v jiných státech – kromě Německa, také ve Švédsku, Maďarsku, Velké Británii a Irsku. Byť zatím Česká obchodní inspekce neinformovala o tom, že by se tyto výrobky vyskytly na českém trhu, SOS se domnívá, že jejich výskyt je velmi pravděpodobný. „Zvlášť nyní před začátkem školního roku se dá s velkou pravděpodobností předpokládat, že se tyto výrobky v naší republice objeví,“ varuje mluvčí SOS Ivana Picková. „Pokud je nebudou nabízet obchodníci v kamenných obchodech, je možný jejich výskyt v tržnicích, případně si je lidé mohou přivážet ze svých cest do zahraničí,“ vyjmenovává možnosti mluvčí SOS.

Jedná se o:

1. zvýrazňovače, které byly zachycené v Německu a v nichž byl několikanásobně překročen obsah benzenu – 10 – 469 mg/kg (limit je 5 mg/kg)

2. Dětské gumy pocházející z Číny, Francie nebo nebyl zjištěn jejich původ. U třech typů, které se dají rozdělit na malé válečky, by mohlo dojít ke vdechnutí či polknutí takové součástky a dětem by mohlo hrozit udušení. Další tři typy mohou děti zaměnit s potravinami, jejich tvar i vzhled může k také záměně vést – jsou ve tvaru různých druhů ovoce a zmrzliny. Další, tentokrát žertovné gumy, obsahují nadměrné množství ftalátů, ty nesmí být v hračkách obsaženy vůbec. Tyto gumy se objevily na maďarském trhu a představují opravdu vážné nebezpečí pro zdraví dětí.

3. Soupravy dětského make-upu – se objevily v Irsku a ve Španělsku a porušují hned dvě direktivy EU – jak na bezpečnost hraček, tak na kosmetiku. Byly kontaminovány mikroorganismy a při běžném používání mohly poškodit dětské zdraví. Další soupravy byly kontaminovány olovem a chromem a jejich obsah vysoce překročil povolené limity.

4. Žertovná pera a tužky – také se objevily v několika evropských zemích a obsahovaly plasty s ftaláty.

5. Plnicí pera – jsou stahována z trhu ve Velké Británii, jejich uzávěry neodpovídají místní legislativě, protože existuje riziko, že by je děti mohly polknout. Ale mohou se objevit i v dalších zemích.

6. Olejové barvy – byly zjištěny ve Švédsku a byl v nich zjištěn vysoký výskyt olova a chromu, což může vážně poškodit dětské zdraví.

7. Dětské laky na nehty – pocházejí z Hongkongu a byly objeveny v Německu. V jeho složení byly také objeveny škodlivé látky porušující evropské předpisy.

Evropská legislativa stanoví poměrně přísná kriteria pro bezpečnost a zdravotní nezávadnost hraček uváděných na evropský trh. Směrnice Rady č. 88/378/EHS o bezpečnosti hraček udává základní požadavky, které musí hračky splňovat (jejich mechanické či chemické vlastnosti) včetně limitů obsahu některých chemických látek jako např. chrom či olovo. Směrnice Rady č. 87/357/EHS zase zakazuje uvádět na trh výrobky zaměnitelné s potravinami a Směrnice Rady č. 76/768/EHS o kosmetických prostředcích vyjmenovává více než 350 chemických látek, které v nich nesmějí být obsaženy. Další informace je možné získat na http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm

zdroj: SOS - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS)

Doporučujeme

Články odjinud