Pozor na rychlá občerstvení!

Pozor na rychlá občerstvení!

S rychlým šířením takzvaných „fast foodů“ – restaurací, které nabízejí rychlé občerstvení, lékaři a dietologové začínají bít na poplach. Množí se totiž případy lidí, kteří nemají dostatek času nebo energie připravit si alespoň jednou za den vyvážené zdravé jídlo a stravují se párky, pizzami a hamburgery s hranolky.

Takový způsob stravování se však může člověku rychle vymstít. Organismus na nedostatek vitamínů, minerálů a základních živin, které ve velké většině jídla z fast foodů neobsahují, reaguje nejen postupných chátráním těla, ale i psychiky.

Nedostatek nezbytných živin totiž v člověku rychle vyvolá pocity otupělosti a pasivity, které mohou přerůst až v regulérní depresi. Na trhu přitom existuje řada potravin, které lidské psychice více než prospívají, stačí je jen pravidelně řadit do jídelníčku. Jsou to samozřejmě především ovoce a zelenina, z nichž především celer a česnek účinně klidní nervy. Důležitým zdrojem vitamínu B, který dbá na stabilitu nervové soustavy, je pak celozrnné pečivo.

Podobné účinky mají na lidskou psychiku také med a ořechy. Ořechy, které dokáží fungovat jako povzbuzovač nálady, navíc poskytují tělu dostatek energie, aniž se po nich příliš přibývá na váze. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud