Pozor na salmonelu v čokoládě

11. 1. 2002
Pozor na salmonelu v čokoládě
Pro mnoho milovníků čokolády bude asi zklamáním, že i jejich oblíbený pokrm může obsahovat salmonelu. Čokoládové tyčinky Merci totiž ohrožuje salmonela.

Pozor na salmonelu v čokoládě

Pro mnoho milovníků čokolády bude asi zklamáním, že i jejich oblíbený pokrm může obsahovat salmonelu. Čokoládové tyčinky Merci totiž ohrožuje salmonela. Česká zemědělská a potravinářská inspekce doporučila distributorovi stáhnout z trhu čokoládové tyčinky Merci. Jde celkem od 46 tisíc balení, jejichž datum spotřeby je 1. dubna a 1. května 2002.

Salmonela se pravděpodobně dostala do výrobku ze surovin dovezených z tropických krajů. Výrobce firma Storck stáhla inkriminované čokolády z většiny zemí Evropy. Podle prvních informací tyčinky s obsahem salmonely nebyly do Čech dovezeny. Česká zemědělská a potravinářská inspekce přesto raději provedla kontrolní odběry. Distributor potvrdil, že nakažené tyčinky byly do ČR dovezeny a v současné době je stahuje z trhu.
Již zakoupené i rozbalené tyčinky můžete vrátit na bezplatné telefonní lince 0800 /555 900. Podle výrobce jsou další výrobky značky Merci zdravotně nezávadné.

zdroj: ČZPI


Salmonelóza je celosvětově nejrozšířenější a nejčastější alimentární nákaza. Počet salmonelóz � tj. onemocnění způsobených salmonelami v posledních letech stoupá � do r. 1998 bylo v ČR ročně hlášeno cca 12

  1. 15 tisíc onemocnění, v r. 2000 již více než 38 tisíc!.

Salmonely jsou střevní baktérie , které vstupují do organizmu ústy s potravinami nebo vodou. Jsou  značně odolné k vlivům zevního prostředí :

  1. odolávají vyschnutí
  2. ve vlhkém prostředí vydrží dny až týdny
  3. rostou při teplotě 6 - 50 st.C , nejlépe při 37 st.C- ale rychle se vyvíjí

i při pokojové teplotě � každých 20- 30 minut se jejich množství zdvojnásobí

  1. dobře přežívají zmrazení a chlazení
  2. rostou v prostředí s kyslíkem i bez kyslíku

Salmonely jsou rychle ničeny:

  1. kyselým prostředím
  2. teplotou nad 70 st.C působící minimálně 20 minut
  3. běžnými dezinfekčními prostředky

Existuje přes 2000 různých typů salmonel , jejichž nebezpečnost pro lidi je různá. Riziku onemocnění salmonelózou jsou vystaveni všichni lidé, ale nejvyšší nemocnost je u malých dětí , starších lidí s jiným základním onemocněním a lidí s oslabenou imunitou.

Příznaky jsou velmi různé a záleží na typu Salmonely a obranyschopnosti napadeného jedince. Nejčastějším příznakem je průjem, kterému většinou předchází nadavování a křečovité bolesti břicha a následuje vývoj teploty a někdy zvracení. Stav se vyvíjí cca 12-48 hodin po kontaktu s infekčním materiálem. Diagnosa je potvrzena výtěrem z konečníku a antibiotická terapie většinou není nutná. Léčení spočívá v dodávání dostatku tekutin a mírnění bolestí břicha a zvracení. Velmi zřídka dochází při tomto postupu k vývoji bacilonosičství, protože napadený lidský organismus většinou velmi rychle vyloučí všechny bakterie a imunitní reakce se postará o "vyčištění terénu" od zbylých kolonií.
Tam, kde není stav komplikován velkou ztrátou tekutin, vysokými dlouhotrvajícími teplotami, krví ve stolici nebo náhlými břišními příhodami, se k antibiotikům nesahá. Stav většinou sám odezní. K antibiotikům sahá lékař jen u novorozenců, velmi starých nemocných a u pacientů s poruchami imunity (HIV pozitivní).

zdroj: MUDr. Kateřina Cajthamlová
Health Centre Prague, Vodičkova 28, Praha 1

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Můžete si blaženě vychutnat různé požitky, po kterých jste toužili. Nadešel příznivý čas i pro umělecké zážitky, dárečky nebo investice do kultury. Užívejte si a nezatěžujte teď svou mysl…

Nejčtenější články

Články odjinud