Pozor! Zrádná alergie na zlato se snadno zamění

Pozor! Zrádná alergie na zlato se snadno zamění

Slečna Sára byla takřka rok nešťastnou pacientkou dermatologie, život jí znepříjemňoval výrazný ekzém okolo ušních boltců a částečně i na tvářích. O správnou diagnózu i léčbu se nakonec postarala náhoda.

Slečna Sára pracuje jako recepční v pětihvězdičkovém luxusním hotelu. Zaměstnavatel vyžaduje perfektní vzhled a vstřícné kultivované vystupování. Skvělé komunikační vlastnosti a jazyková vybavenost jsou samozřejmostí. Všechny tyto předpoklady štíhlá a sympatická Sára splňovala. V zaměstnání byla už 5 let naprosto spokojená, finanční ohodnocení i zaměstnanecké výhody odpovídaly nárokům na profesi. Pracovní i osobní život však Sáře takřka na rok zkomplikoval nepěkný ekzém. Ten se u ní projevil nejprve v okolí uší, během neúspěšné léčby začal bohužel zasahovat i do oblasti krku a na strany tváří. Vyrážka byla zarudlá, neohraničená, s výsevem drobných pupínků připomínající akné. Ekzém navíc nereagoval na jakoukoliv léčbu, spíše se zdálo, že jej léčba zhoršuje!

Byla jsem zoufalá, kromě dermatologa jsem musela vyhledat i psychologa

„Nepříjemná vyrážka se mi v okolí uší směrem k obličeji udělala prakticky ze dne na den. Nejprve jsem myslela, že jde o akné, které mě s želenou pravidelností trochu trápí před menstruací. Časem se ale ukázalo, že o akné nejde. Ihned jsem navštívila dermatologa, ten vyslovil podezření na netypicky lokalizovanou rosaceu a dostala jsem nějaké masti. Ty bohužel nezabíraly, a tak při dalších návštěvách přišla ke slovu celková antibiotická léčba. Nicméně postupně lékařka měnila názor a z rosacei (růžovky) se vyklubala periorální dermatitida, na kterou jsem opět dostala masti a později i léky takřka na 2 měsíce. Jenže nezabíralo nic!

Naopak, problémy se zhoršovaly a v práci mi bylo velice taktně naznačeno, že své místo musím do vymizení problémů dočasně přenechat brigádnici a přesunout se do hotelové administrativy. Chápala jsem to, ale velmi se to dotklo mé duše a mého sebevědomí. Proto jsem kromě dermatologa a později i homeopata začala navštěvovat i psycholožku. Bylo to velmi těžké období; nosím krátké vlasy a jsem modrooká bruneta s velmi světlou pletí, celá postižená oblast byla tedy značně nápadná. Navíc jsem od základní školy zvyklá na to, že mne okolí vnímá jako velmi pohlednou a najednou jsem měla odpornou vyrážku skoro na čtvrtině obličeje – kdo by se s tím uměl rychle vyrovnat!?“

Pomohla náhoda

„Vím, že to zní jak sci-fi, ale jednou ráno jsem koukala do zrcadla a došlo mi, že vyrážka ustupuje! Naprosto jsem netušila proč. Momentálně jsem totiž měla období, kdy jsem na doporučení lékařky přestala používat veškerou kosmetiku – pečující i dekorativní a myla jsem se pouze převařenou vodou. Nejdřív jsem myslela, že pomohlo toto opatření, ale tak rychle?

Vše se objasnilo náhodou na návštěvě u mé maminky, která mě pochválila, jak mi to bez náušnic sluší. Už týden jsem v té době totiž nenosila své zlaté náušnice, netypické šperky s nádhernými opály! Hned druhý den jsem volala lékařce, která potvrdila, že souvislost s náušnicemi je možná a objednala mě na testy. Na testování jsem šla již s normální pokožkou! Testy mi lékařka prováděla opakovaně v rozestupu několika dní jakousi vazelínou s obsahem zlata. Alergie se zcela prokazatelně potvrdila!

Ale pozor, při samotné alergii mi nehnisaly dírky na náušnice, ani mě v těch místech nebolelo! Podobné reakce mohou prý být i na řetízky, zubní náhrady apod.“ vzpomíná slečna Sára.

Alergie na zlato

„Donedávna se věřilo, že zlato je málo senzibilizující kov, ale v současnosti frekvence senzibilizace na zlato zejména v rozvinutých zemích narůstá. V literatuře se udává přecitlivělost na zlato v rozmezí 5–15 %, dokonce v některých souborech až 23 %,“ tvrdí v jednom ze svých odborných článků dermatoložky Dagmar Ditrichová a Iva Karlová. Obě odbornice dále uvádějí, že alergie na zlato je v současnosti na vzestupu. V kontaktních alergiích na kovy ji překoná jen alergie na nikl (oblíbená příměs bílého zlata) a kobalt. Nelze tedy spolehlivě tvrdit, jak se mnozí domnívali, že problémy činí pouze „žluté“ zlato a „bílé“ je v tomto ohledu lepší.

Jak alergie na zlato vypadá?

• Začervenalé oblasti v okolí šperku i přímo pod ním (negativní roli hraje i zapocení v dané oblasti).

• Malé drobné pupínky v místě zčervenání.

• Vyrážka může svědit (ale není to pravidlem).

• U zubních náhrad se v ústech objevují ohraničená bělavá ložiska, sliznice je citlivá, pálí, mohou se vyskytovat afty.

Doporučujeme

Články odjinud