POZVÁNÍ NA VERNISÁŽ a slavnostní ukončení III. ročníku fotografické soutěže Ekologie v objektivu

Společnost Bayer zve všechny příznivce fotografování a ochrany přírody na slavnostní vernisáž a předání cen vítězům fotografické soutěže Ekologie v objektivu.

dne 18. 9. 2006 od 16:30 hod. Ovocný trh, Praha 1

V programu vernisáže na návštěvníky čeká nejen odhalení vítězných velkoplošných děl, ale i setkání se zástupci poroty a zajímavými hosty jako Tomáš Matonoha, Josef Laufer, Karla Mráčková a další, četná hudební, taneční vystoupení a program pro děti. Připraveny jsou také hlavolamy unikátní i známé (soutěž v nejrychlejším vyndání ježka z klece, netradiční rubikova kostka apod.), střihač portrétů, zdravé občerstvení a další zajímavosti.

Vernisáž zahájí výstavu vítězných a dalších vybraných děl ve formátu 2x3m, která bude do konce září umístěna na Ovocném trhu. Poté budou díla vystavena unikátně v prostorách nového terminálu letiště Praha.

V rámci vernisáže bude 18.9. na Ovocném trhu postaveno nafukovací hřiště na volejbal, na kterém si máte možnost zasportovat a v rámci jednotlivých týmů (studenti, novináři, fototografové a další) bojovat v turnaji o vítězství a drobné ceny.

Fotografická soutěž Ekologie v objektivu organizovaná třetím rokem společností Bayer si získala přízeň široké veřejnosti. V letošním ročníku bylo do soutěže přihlášeno celkem 1 588 snímků od 492 autorů. Porota, složená z odborníků na fotografii, umění a ochranu životního prostředí vybrala 1.září po téměř čtyřhodinové dramatické diskuzi osm vítězných kategorií.

„Hodnotili jsme více než 1.500 fotografií a přestože jejich kvalita byla značně rozkolísaná, měli jsme z čeho vybírat. Věřím, že soutěž se bude rok od roku zlepšovat a zúčastní se jí stále více skvělých fotografů. Bavila mne pestrá porota – prokazovala, z jak různých úhlů pohledu se dá vnímat fotografický obraz. Prostě palba názorů, vášně, ale nakonec se většina hodnotících s výsledky ztotožnila. Vítězům gratuluji, mají být na co hrdí.“ řekl předseda poroty, Tomáš Pospěch, historik umění, fotograf a pedagog.

Porota se maximálně snažila vybrat takové snímky, které nejvíce reflektují letošní téma: Země mění svou tvář. „Vítězné snímky by měly alarmovat, nutit nás k zamyšlení a uvědomění si toho, co se s životním prostředím kolem nás děje, a že to není v pořádku,“ dodává další člen poroty, Ing. Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Bylo těžké učinit rozhodnutí, protože mnoho snímků naplňovalo myšlenku a poselství soutěže, ale jejich zpracování bylo často technicky velmi chybné a nedůsledné. Porota se proto rozhodla neudělit ocenění v kategorii MMS a v kategorii Symbióza ve věkové kategorii do 18 let. Ceny z těchto kategorií byly přesunuty a uděleny formou druhé nebo zvláštní ceny v jiných kategoriích.

Soutěžící a široká veřejnost mají možnost vítězné snímky poprvé zhlédnout dne 18.9. od 16:30 na slavnostním předávání cen na Ovocném trhu v Praze. Vernisáž zahájí unikátní venkovní výstavu velkoformátových fotografií (2x3m) v centru Prahy, která bude vůbec první tohoto druhu v ČR. V říjnu bude výstava spolu s dalšími deseti vybranými snímky přemístěna do prostor nového terminálu Letiště Praha. Zde bude k vidění až do konce roku 2006.

Další informace k projektu Ekologie v objektivu naleznete na webových stránkách www.bayerfoto.com

Vstup na akci je volný. Těšíme se na příjemné setkání s Vámi.

Organizátoři projektu Ekologie v objektivu www.bayerfoto.com

Doporučujeme

Články odjinud