Pračka se sušičkou 2v1, nebo každá zvlášť?

Pračka se sušičkou 2v1, nebo každá zvlášť?

Pračka je v dnešní době už naprosto běžnou součástí každé domácnosti. Poslední dobou ale získávají na oblibě i sušičky. Kde taky sušit v zimě prádlo? Když už se pro koupi sušičky rozhodnete, záhy narazíte na problém. Chcete samostatnou sušičku, nebo byste raději pračku se sušičkou v jednom? Jak se rozhodnout?

Pračky se sušičkou mají hlavně šetřit místo. Místo dvou spotřebičů totiž kupujete jen jeden. A to už se místo hledá snáz. Na druhou stranu – je přístroj dva v jednom stejně výkonný jako když koupíte každý zvlášť? Tak právě na tyhle otázky se vám pokusíme odpovědět.

Na prostoru záleží

Jako první jistě budete řešit místo. Dokážete si v bytě vyčlenit místo na dva spotřebiče, nebo jen na jeden? Za použití speciálního nástavce můžete některé modely postavit na sebe, pro někoho to ale může být nepraktické.

2108-Pracka.jpg

Pro a proti

Co hovoří pro koupi pračky a sušičky v jednom?

  • Již výše zmíněné prostorové možnosti. Jeden spotřebič potřebuje míň místa než dva.
  • I pořizovací náklady jsou nižší při koupi spotřebiče 2v1.

Má toto řešení i nějaká negativa?

  • Pračka a sušička 2v1 bude mít méně funkcí a programů
  • Spotřebuje víc energie
  • Usuší menší množství prádla
  • Je zde vyšší riziko poruchy (ostatně tak tomu je u všech spotřebičů, které v sobě kombinují několik dalších).

A co pořízení každého spotřebiče zvlášť?

Samostatně stojící sušička má stále víc příznivců. Kdo má doma novou, nebo stále provozuschopnou pračku, určitě ji nebude měnit jen proto, že si chce pořídit sušičku. Navíc volně stojící sušička má nesporné výhody.

  • Nabídne vám větší množství programů a funkcí.
  • Je spolehlivější, kvalitnější a úspornější.
  • Naráz usuší větší množství prádla.
2108-Pracka-a-susicka.jpg

Jak přístroje vybrat?

U praček je nejdůležitější efektivita, s jakou pračka pere a odstřeďuje. Sledujte počet otáček, hlučnost pračky, kapacitu bubnu, energetickou třídu a to, zda má všechny programy, které potřebujete. Některé pračky nemají třeba speciální program pro praní sportovního oblečení. Takovou pračku si zarytý sportovec jistě nevybere.

U sušičky prádla je důležitá její účinnost a spotřeba (energetická náročnost). Ta vám řekne, kolik za sušení ročně zaplatíte. Kromě toho se vyplatí zjistit si také její hlučnost.

Oba přístroje nám mají usnadnit práci. Zároveň od nich ale očekáváme ty nejlepší možné výsledky. Modely 2v1 jsou úsporné co se prostoru a ceny týče, na druhou stranu od nich nemůžeme očekávat stejné výsledky jako od každého spotřebiče zvlášť. Dobře si rozmyslete, co od přístrojů očekáváte a podle toho si vyberte buď každý zvlášť, nebo pračku a sušičku v jednom.

Doporučujeme

Články odjinud