Pracujete hodně s myší? Tak pozor na syndrom karpálního tunelu! Častěji postihuje ženy

Pracujete hodně s myší? Tak pozor na syndrom karpálního tunelu! Častěji postihuje ženy

Syndrom karpálního tunelu se projevuje poruchami citlivosti a bolestí prstů na ruce. V současnosti bývá stále častěji nevyžádanou „odměnou“ za celodenní práci s myší.

„Syndrom karpálního tunelu (ekvivalentně kanálu) je nejčastějším útlakovým syndromem na horní končetině vůbec. Vzniká dlouhodobým stlačením tzv. středového nervu (nervus medianus) v oblasti zápěstí právě v prostoru nazývaném karpální tunel. Útlak nervu má za následek postupně narůstající bolesti, brnění a další příznaky podstatně zhoršující kvalitu života.

Onemocnění postihuje častěji ženy než muže a jeho výskyt narůstá,“ uvádí na svých stránkách neurolog Zdeněk Mlčoch. Ženy jsou tímto nepříjemným syndromem postiženy až třikrát častěji než muži. Největší nárůst nových případů je ve věkové skupině mezi 40 až 60 rokem. Postižena obvykle bývá dominantní ruka, v některých případech obě ruce.

Jak se syndrom karpálního tunelu projevuje?

Potíže se zpočátku dostavují nepravidelně, velmi často však bohužel i v noci a nad ránem. Mezi nejtypičtější příznaky patří: zhoršená citlivost prstů, pocity mravenčení až brnění, posléze i bolesti ukazováku, prostředníku a palce, zejména na zevní palcové straně dlaně. Počáteční potíže, kdy lze problémy pod vedením šikovného fyzioterapeuta dobře kompenzovat, bohužel většina postižených ignoruje.

Hůře citlivá či bolavá ruka je intuitivně vytřepána a nepříjemné pocity na chvíli pominou. Ve spánku si nemocný ulevuje polohou ruky, která je ohnutá v zápěstí. Bolesti se však časem stupňují, v rozvinuté fázi až k částečnému ochrnutí prstů a necitlivosti konců prstů. Ruka je bolavá, nešikovná a neobratná. Potíže postiženého budí ze spaní, omezují v každodenních činnostech, kvalita jemné motoriky se rapidně snižuje. V některých případech (a zaměstnáních) až do té míry, že je nemocný nucen změnit profesi.

Jaká je příčina onemocnění?

Příčinou nemoci je stlačení mediálního nervu v oblasti pod příčným zápěstním vazem, přičemž mediální nerv zajišťuje citlivost palce, ukazováčku, prostředníčku a z části i prsteníčku. Ono místo, kudy tento nerv vede (a nejen nerv, ale i šlachy), se nazývá karpální tunel (štěrbina). „Úraz nebo otok některé šlachy zmenší v karpálním tunelu prostor a následně dojde k útlaku mediánního nervu.

Stlačený a podrážděný nerv způsobuje bolesti, zánět, mravenčení a další charakteristické příznaky,“ uvádí neurolog Mlčoch. V případě, že za útlakem nervu nestojí úraz, lze příčinu hledat především ve stereotypní práci přetěžující zápěstí (některé dělnické profese a také zaměstnání, kde se tráví většina pracovní doby prací s myší a psaním na klávesnici). Někdy jsou prvotní příčinnou onemocnění i jiné choroby; nejčastěji revmatoidní artritida, cukrovka a poruchy funkce štítné žlázy.

Jak se syndrom karpálního tunelu diagnostikuje?

V případě, že praktický lékař vysloví podezření na syndrom karpálního tunelu, pošle vás pravděpodobně za ortopedem nebo neurologem (popřípadě na obě pracoviště), kde vám bude proveden neinvazivní Tinnelův nebo Phalenův test (manuálně lékařem) a provedeno EMG (elektromyografie).

Jak se syndrom karpálního tunelu léčí?

V počátečních fázích může velmi pomoci odpovídající rehabilitace. Později, když jsou problémy tak nepříjemné, že vás donutí k návštěvě lékaře, nastane obvykle přechodné období obstřiků někdy i injekční aplikace léků k nervu, nicméně jediným opravdu účinným řešením pokročilých problémů je operativní uvolnění utlačovaného nervu. Operace netrvá dlouho, provádí se i ambulantně, avšak jako každá operace má svá rizika.

Prevence

  1. V případě, že patříte mezi potencionálně ohrožené profese, kdy dochází např. k dlouhodobému napětí šlach v ruce, prsty jsou neustále ve „špetce“, pracujete s vibrujícími stroji nebo máte neustále pevně sevřenou pěst, snažte se omezovat trvalý tlak a napětí na oblast průběhu nervu. Ruce pravidelně protřepávejte a procvičujte, ideální je, naučit se cviky přímo od fyzioterapeuta.
  1. Při práci s počítačem se osvědčuje např. podložka pod myš s gelovou boulí pod zápěstím, vertikální myš a samozřejmě celkově dobře ergonomicky upravené pracoviště. Krátké přestávky na protažení uleví nejen přetěžovanému zápěstí, ale celému pohybovému aparátu.
  1. Někteří fyzioterapeuté doporučují jako kompenzační pomůcku pawerball.
  1. Holdujete-li cyklistice, možná oceníte speciální rukavice, které by měly eliminovat dráždění nervu.
  1. A hlavně, problémy řešte už při prvních příznacích!

Doporučujeme

Články odjinud