Praha technická - více otevřených technických památek

Praha technická - více otevřených technických památek

Toužíte zažít něco nevšedního? Chcete poznat skrytá tajemství metropole? Praha zpřístupní unikátní technické a technologické památky na území hlavního města domácím i zahraničním turistům.

Návštěvník Prahy díky projektu Hospodářské komory hlavního města Prahy „Praha technická“, navštíví místa, která byla dosud nedostupná a zahalena tajemstvím.

Zážitková turistika patří k nejprogresivnějším oborům cestovního ruchu vůbec. Ekotechnické muzeum

„Zájem o tento projekt mají menší podnikatelské subjekty, ale i velké instituce a organizace, Národní technické muzeum, České dráhy, Muzeum hl. m. Prahy, Pražská informační služba a další. Ti všichni v rámci kurzů projektu „Praha technická“, který je financován z Evropského sociálního fondu, státního rozpočtu České republiky a rozpočtu hlavního města Prahy vytváří ve firmách systém pro průvodcovskou činnost“, říká předseda představenstva Hospodářské komory hlavního města Prahy Petr Kužel.

„Naše kulturně-historické památky zná již téměř celý svět. Na území Prahy se však nacházejí i některé skutečné technické a technologické zajímavosti, včetně tajů výrobních postupů. Ty stojí za to vidět. Naším záměrem je obyvatelům i návštěvníkům Prahy její technické srdce více otevřít, a to nejen v rámci pasivních prohlídek. Rádi bychom v rámci projektu s vlastníky a správci objektů hledali zábavnou, zážitkovou formu,“ vysvětluje náměstek pražského primátora Pavel Klega.

Projekty zážitkové turistiky úspěšně fungují v řadě evropských metropolí a pro Prahu je tento obor cestovního ruchu významným přínosem. Do projektu „Praha technická“ se přihlásilo zatím více než 20 pražských subjektů, které mají co nabídnout. V několika týdenních kurzech se učí, jak stavbu, výrobu atd. přizpůsobit zážitkové turistice nebo jak ji propagovat. Patří mezi ně i významné městské akciové společnosti - Pražské vodovody a kanalizace, Dopravní podnik hl. m. Prahy či Kolektory Praha. „Hlavní město vybudovalo během staletí unikátní síť podzemních staveb, které podle názoru laické i odborné veřejnosti stojí za to začlenit do turistických prohlídek centra metropole. Na velmi vysoké technické úrovni, včetně systému zabezpečení, je 90 kilometrů kolektorových tunelů, jejichž část bychom rádi v budoucnu zpřístupnili. Kolektory jsou v centru napojeny přímými vstupy na zajímavé objekty s gotickými či barokními sklepy a vytvářejí pozoruhodný kontrast moderní techniky, podzemního stavitelství a staré zástavby,“ prozradil záměry společnosti Kolektory Praha její generální ředitel a předseda představenstva Otakar Čapek, který je zároveň místopředsedou Hospodářské komory hl. m. Prahy.

Pro zážitkovou turistiku projekt uvažuje využít např. vodárnu v Podolí či Ekotechnické muzeum u Císařského ostrova. „Velmi zajímavé by pro veřejnost samozřejmě bylo běžné otevření historických stok, například té pod Staroměstskou radnicí. To je však technicky a organizačně velmi náročné a je potřeba to citlivě naplánovat,“ prohlásil Otakar Novotný, generální ředitel Pražské vodohospodářské společnosti.

Dopravní podnik hlavního města Prahy by podle svého generálního ředitele Tomáše Jílka mohl zapojit lanovku na Petřín a její technické zázemí i za provozu nebo samostatný objekt Muzea městské hromadné dopravy, který je bývalou vozovnou a kde se nachází kompletní sbírka historických vozů.

Na území Prahy se nachází na tři stovky technických staveb. Mezi nejstarší takové památky patří např. Mlýny na Novotného lávce, které spadají do Pražské památkové rezervace zapsané v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a o nichž se první zmínka objevila již před rokem 1347. Největšího rozmachu se technické stavby a průmyslová architektura dočkaly od 19. století.

Projekt přináší možnost prezentovat domácím i zahraničním turistům technické a technologické památky metropole.

Motto projektu: Praga - veni, vidi, vixi Praha - přišel jsem, viděl jsem, prožil jsem

zdroj: Hospodářská komora hlavního města Prahy

Doporučujeme

Články odjinud