I laik cítí rychlý nástup povzbuzujícího účinku šálku lahodného moku. Ta vůně a chuť nás okamžitě postaví na nohy. Jaká je tedy pravda o kávě a co mýty, které oblíbený nápoj neodmyslitelně provázejí?
Káva obsahuje antioxidanty a při konzumaci kvalitního espresa v počtu čtyř až šesti šálků denně dostaneme do svého těla tolik antioxidantů, jež jsou potřebné pro snížení vzniku civilizačních chorob a onkologických onemocnění.
Tento počet šálků nahradí až půl kila ovoce. Dále je káva skvělým pomocníkem pro odbourávání tuků v těle,“ vysvětluje barista Michal Jakoubek. Na druhou stranu, všeho s mírou. „Každý člověk snese jiné denní množství kávy.
Negativní účinky má většinou pro jedince s žaludečními problémy.“ Přesto provázejí konzumaci kávy omyly a mýty, které se přenášejí z generace na generaci. Jaké jsou nejčastější?
BEZKOFEINOVÁ KÁVA JE ZDRAVÁ
„Lidé si často myslí, že když si dají bezkofeinovou kávu, něco pro sebe udělají – považují ji za zdravější. Většinou tomu tak ale není, protože kofein se z kávy u velkoobchodních řetězců dostává převážně pomocí chemikálií,“ objasňuje Jakoubek. „V tomto případě je kvalitně připravené espreso ze 100% Arabiky vhodnější než bezkofeinová káva zakoupená v koncernu, jelikož 100% Arabika má 2x méně kofeinu než Robusta. Ale v malých pražírnách je možno sehnat bezkofeinovou kávu, která má označení ‚swiss water process‘, 100% bez chemie, kofein z ní byl odstraněn vodní cestou.“
ČÍM DRAŽŠÍ, TÍM KVALITNĚJŠÍ
„Pokud vám jde o kvalitní čerstvou kávu, rozhodně ji nekupujte ve velkoobchodech. Když se totiž podíváte na datum pražení, které je většinou staré tři čtvrtě roku a více, je úplně jedno, co to bylo nebo je za kávu, protože po tolika dnech jsou zrnka znehodnocená a platíte jen za značku.
Rozhodně není pravidlem, že čím je káva dražší, tím je kvalitnější,“ vysvětluje barista.
SKLADOVÁNÍ: SKLO A LEDNIČKA
„Káva by se měla skladovat na temném místě, ne na denním světle. Vhodná dóza na skladování je ze skla či nerezu a s gumovým těsněním. V ledničce nebo mrazáku káva navlhne a hlavně natáhne pachy z ostatních potravin,“ vyvrací Jakoubek další mýtus.
NAMLETÁ A VAKUOVĚ ZABALENÁ = DLOUHÁ KVALITA A ČERSTVOST
„Káva skladovaná více než dva měsíce od doby pražení je znehodnocená, třebaže je uchovávána v trojvrstvém obalu s jednostranným ventilkem.
A je úplně jedno, o který druh kávy se jedná. S kávou je to obdobné jako s čerstvým pečivem.“
DÁM SI ESPRESO PICCOLO
Tato terminologie je nesprávně použita a rozhodně ji nepoužívejte v Itálii, kde by se vám vysmáli. „Espreso je jen jedno, a to podle jasných kritérií. Ani střední, ani velké, ani malé neexistuje. Italský výraz piccolo je označením něčeho malého. Rozhodně by se neměl užívat společně s termínem espreso,“ uvádí na pravou míru Michal Jakoubek. Pokud tedy patříte mezi vyznavače kávových dýchánků, snažte se vybírat jen kvalitní kávu a dodržujte zásady jejího skladování. Ať vám ten požitek dlouho vydrží.
SLOVNÍČEK MILOVNÍKA KÁVY
Acidita – kyselost, v našem případě tzv. ovocnost kávy, která určuje chuť kávy
Barista (coffee sommelier) – odborník a specialista na přípravu kávy
Cappuccino – 1/3 espreso + 1/3 horké mléko + 1/3 mléčná pěna s minimálně 1cm tmavým pruhem kolem šálku Doppio – z dvojnásobné dávky kávy
Espreso – 30 ml kávové emulze do 20–30 vteřin výtoku při tlaku 9 bar a 88–93 stupňů Celsia
Latte art – způsob přípravy uměleckého obrazce na cappuccinu (či jiného kávového nápoje z espresa a mléčné pěny) tím, že se espreso nalévá do mléčné pěny a vytvoří se jím požadovaný ornament. V tomto oboru se pořádá i mistrovství světa.
Latte macchiato – 1/3 horkého mléka + 1/3 espreso + 1/3 bílá mléčná pěna
Lungo/Long espreso – 30 ml espresa v lungo šálku (větší šálek než espreso) + konvička s horkou vodou, kde si zákazník zvolí poměr vody a kávové emulze, nebo 30 ml horké vody + 30 ml espresa nalité po stěně šálku
Ristretto – 20 ml kávové emulze
Článek vyšel v časopise Maminka