Krémový antiperspirant Dove Maximum Protection (Dove, 169,90 Kč)

Krémový antiperspirant Dove Maximum Protection (Dove, 169,90 Kč)

Intenzivní antiperspirant sprej, ideální pro osoby trpící nadměrným pocením (Eucerin, 199 Kč)
Fa Floral Protect deodorant ve spreji (Fa, od 49 Kč)
Tuhý antiperspirant Stress Protect (NIVEA, 89,90 Kč)
Antiperspirant Rexona Tropical se speciální technologií Motionsense™ (Rexona, 77,90 Kč)
10
Fotogalerie

Pravdy i mýty o deodorantech a antiperspirantech!

Používá je naprostá většina z nás. Bez nich by to bylo v létě opravdové utrpení. O deodorantech a antiperspirantech ale také koluje mnoho nelichotivých mýtů. Rozhodli jsme se pro vás zjistit všechny podrobnosti.

Potíme se všichni! Někdo více, jiný méně. Věděla jste, že pot sám o sobě vůbec nepáchne? O zápach se totiž následně „starají“ bakterie. Pojmy deodorant a antiperspirant se často používají jako synonyma nebo se rovnou zaměňují. Hlavní rozdíl mezi těmito produkty je, že deodorant pouze neutralizuje pachy, zatímco antiperspirant reguluje a omezuje pocení.

Hlavní funkční složky deodorantů jsou alkohol a antibakteriální komponenty. V případě antiperspirantů jsou to hliníkové soli, které regulují pocení. Ve složení některých však také můžete najít propylenglykol a parabeny. Dnes je velký boom zdravého životního stylu a internet je zaplaven články a zprávami o škodlivosti těchto látek. Máme se opravdu čeho bát?

Chemie našemu organismu opravdu neprospívá a je lepší používat přírodní prostředky, ale bát se, že po použití antiperspirantu onemocníte rakovinou prsu, je opravdu přehnané. Nepodlehněte panice a panující hysterii týkající se těchto produktů. Žádná studie nikdy neprokázala, že by látky obsažené v deodorantech a antiperspirantech způsobovaly rakovinu prsu.

Hojně se také diskutuje o „blokování“ nebo „ucpávání“ potních žláz. Odborníci tvrdí, že ani tento jev není pro tělo nebezpečný. Póry se antiperspiranty blokují jen z části a jen na omezenou dobu. Naše tělo má také skvělý systém regulace, proto, pokud se pot v oblasti podpaží nevytváří, jiné potní žlázy pracují aktivněji. Termoregulace organismu tak není v ohrožení.

Pomocníci proti pocení

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Argumenty vědců však nemusí přesvědčit všechny. Pokud se necítíte na pracné pěstování bylin a následnou výrobu domácího přírodního deodorantu, nemusíte zoufat. Na trhu je dnes obrovský výběr organických a bio produktů. V některých sice najdete i alkohol, ale jako antibakteriální komponenty jsou využívány přírodní oleje, extrakty šalvěje nebo máty.

Pokud se potíte nadměrně nebo máte hyperhidrózu, organické prostředky nebudou stačit. Záchranu hledejte v lékárnách nebo rovnou u doktorů. Za velmi účinný se považuje zákrok, kdy vám do oblasti s nadměrným pocením aplikují botox. Dlaně, chodidla, podpaží – to jsou ta nejčastější místa, kam se vpichuje.

Někdo také používá jen jedlou sodu. Aplikuje se vlhkou rukou a jen se natře do podpaží. Také se říká, že skvělé poslouží dětský pudr, ale zda vyzkoušíte i tyto metody, je jen na vás!

Bio pomocníci proti pocení

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud