Pravidelné užívání aspirinu může zhoršit zrak

Pravidelné užívání aspirinu může zhoršit zrak

Podle posledních výzkumů evropských vědců dochází u seniorů, kteří denně užívají aspirin, dvakrát častěji k degeneraci žluté skvrny.

Jde o onemocnění souvisejícím s věkem, které může vést až ke slepotě.

Ačkoli podle odborníků neexistují žádné ověřené informace, že by aspirin přímo způsoboval ztrátu zraku, určitým způsobem oční vadu zhoršuje. Tento lék přitom užívá obrovské množství starších lidí jako preventivní prostředek proti srdečním nemocem.

Experti v čele s Dr. Paulusem de Jongem z Nizozemského institutu neurologie a Akademického lékařského centra analyzovali zdravotní údaje téměř 4 700 pacientů starších 65 let. Studie, jejíž výsledky byly zveřejněny v odborném časopise Ophtalmology, se zúčastnili respondenti z Norska, Estonska, Velké Británie, Francie, Itálie, Řecka a Španělska.

Ukázalo se, že čtyři ze sta seniorů pravidelně užívajících aspirin trpí pokročilou věkem podmíněnou makulární degenerací (VPMD), a to její "vlhkou" formou. Přitom u lidí, kteří neberou lék tak často, se stejné onemocnění objevuje jen ve dvou případech ze sta.

Vlhká forma VPMD se projevuje propouštěním cév v oku, což vede ke ztrátě zraku v jeho centrální oblasti. Suchá forma onemocnění je častější a méně vážná. Obě jsou ale hlavní příčinou poruch zraku u lidí po šedesátce. Podle odborníků nesouvisí užívání aspirinu se vznikem suché formy VPMD, ani s nástupem raných stadií onemocnění.

"Podle mě se nejedná o žádné překvapení. Myslím, že účinky aspirinu se v různých stadiích VPN mohou lišit," tvrdí Paulusův kolega William Christen z nemocnice Brigham and Women's Hospital v americkém Bostonu.

Lékař ale nedoporučuje, aby senioři na aspirin zanevřeli: "K čemu je oko, které vidí jako ostříž, v mrtvém těle," říká s nadsázkou. Jinými slovy, pozitivní vliv aspirinu na zdraví člověka stále převažuje nad jeho nežádoucími účinky.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud