Pravidla opalování v soláriích

V minulém čísle jsme se poprvé seznámili s příznivými vlivy účinků solárních přístrojů. Dnes si povíme něco o tom, co všechno je třeba znát před začátkem opalovacího programu.

Pravidla opalování v soláriích

V minulém čísle jsme se poprvé seznámili s příznivými vlivy účinků solárních přístrojů. Dnes si povíme něco o tom, co všechno je třeba znát před začátkem opalovacího programu. 
Všichni jsme se narodili jako genetičtí jedinci s daným určení barvy kůže a právě tento faktor má rozhodující vliv na proces pigmentace. Tento stav je dán od narození a v průběhu života se nijak zvlášň nemění, síla UV záření však může proces zhnědnutí výrazně ovlivnit. U osob, které se narodily s tmavou kůží, probíhá pigmentace mnohem prudčeji a snadněji, než u lidí s bílou kůží. Pro nás Středoevropany je bezesporu zajímavé, že všechny děti afro - karibského typu se rodí téměř bílé a jejich pokožka se nemění do té doby, než je vystavena dennímu slunečnímu záření.
Opalování v soláriu lze obecně přirovnat k pobytu na slunci, to však jen částečně, neboň v přírodě lze jen obtížně stanovit správnou míru expozice UV záření. Naopak v soláriích je tento zásadní problém bezpečně vyřešen neboň člověk se zde nemůže setkat se všemi těmito těžko odhadnutelnými faktory, mezi něž např. patří : místo pobytu vzhledem k zeměpisné šířce a délce, nadmořská výška, hodina v daném dni, místní klima, podíl škodlivin v ovzduší, prostředí - pláž, les, sníh, voda�. 
Zářivky solária emitují UV záření, které neobsahuje škodlivé typy jako přímé sluneční paprsky (zvláště UV-C, které závisí na stavu ozónové vrstvy). Dávka UV-A a UV-B záření je přesně stanovena počítačem solárního přístroje a dána jeho konstrukcí trubic.
K tomu, aby barva pokožky byla co nejhezčí a opálení mělo dlouhodobý efekt, by se měla navíc používat speciální solární kosmetika. O této problematice ale až příště.
Zdravé osoby se mohou opalovat prakticky bez omezení, Komise pro výzkum UV záření doporučuje omezit pobyt v solárním přístroji na jednu kůru denně, celkově potom 50 hodin ročně. Nedoporučuje se opalování dětem ani kombinované opalování v soláriu a na slunci téhož dne. Mezi těmi, kdo se chtějí opalovat po celý rok jsou také lidé, kteří by měli svá rozhodnutí vždy konzultovat s lékařem. Ke skupině těchto osob zvláště patří těhotné ženy, nemocní přijímající léky, muži a ženy s kardiostimulátorem, lidé trpící křečovými žílami, kožními problémy apod. 
Netřeba jistě připomínat, že pohled do slunce může nenávratně poškodit zrak. Stejně tomu tak je i při pobytu v soláriu, z čehož vyplývá, že číst si dobrou knížku při absolvování kůry je nevhodné. Jednoduchým řešením jsou speciální brýle, které zrak dokonale ochrání. 
Další kapitolou je používání make-up a kosmetiky. Je známo, že ta může obsahovat některé substance, které zvyšují citlivost kůže. Vždy je tedy nutné se před vstupem do solária odlíčit, případně osprchovat. Po sprše je třeba tělo dokonale osušit. Častou otázkou je :"Mohu se také osprchovat po opalování?" Principiálně je to samozřejmě možné, ale ochlazením těla dochází ke zpomalení pigmentace, proto se doporučuje vyčkat alespoň 2 - 3 hodiny. 
V současné době je velmi moderní tetovaní na různých částech těla. Nasnadě je tedy otázka, zda UV záření má vliv na stálost barev. Ano, ale vše závisí na kvalitě tetováže a použitých barvách. Problematické mohou být některé zelené a červené inkousty.

Copyright: Pavel Skopal 
Všechna práva vyhrazena

Přednosti opalování v soláriích
Přinášíme Vám první díl seriálu o opalování v soláriích. Dozvíte se, co je zdravé, jak vybrat a zjistit kvalitu solárního studia, jaká je nejlepší kosmetika a mnoho dalších informací.

Jak vybrat vhodné solární studio
Ne všechna solární studia poskytují své služby na profesionální úrovni. Tato skutečnost má zásadní vliv na kvalitu a bezpečnost opalování. Shrňme si tedy v několika bodech na co by se měl každý zákazník při první návštěvě zaměřit.

Solární kosmetika
K tomu, aby pleň po opalování vypadala co nejpřirozeněji, nestačí absolvovat pouze několik kůr v solárních studiích. Významnou roli hraje také speciální solární kosmetika.

Doporučujeme

Články odjinud