15
Fotogalerie

Před třemi lety nás opustil Patrick Swayze

Dnes uplynou přesně tři roky od chvíle, kdy svět oblétla smutná zpráva, že Patrick Swayze prohrál svůj statečný boj s rakovinou.

Patrick Wayne Swayze se narodil 18. srpna 1952 v texaském městě Houston. Jeho matka, která byla profesionální choreografka a vedla ve městě taneční školu, jej od mládí vedla k pohybu a především k tanci. Jelikož ho tancování bavilo, rozhodl se následně pro absolvování několika baletních škol v New Yorku. Jeho vášeň pro pohyb dokazuje i skutečnost, že ke studiu tance přidal i studium bojových umění.

Po absolvování San Jacinto College a studiu herectví začínal Patrick jako profesionální tanečník v divadle Disney on Parade a newyorské Broadwayi, kde účinkoval především v muzikálech. Díky jeho talentu si jej všimli i hollywoodští producenti, a tak se mu brzy naskytla příležitost zahrát si menší role v různých seriálech (jednou z nich byla i malá role v seriálu M*A*S*H v roce 1982).

První rolí, která stála u Patrickovi hvězdné kariéry, se stala postava Jeda Eckerta ve filmu Rudý úsvit, ve kterém se poprvé setkal s Jennifer Gray, se kterou si zahrál později v Hříšném tanci. Dalším významným milníkem jeho kariéry byla postava Orryho Maina v populárním historickém seriálu Sever a Jih. Právě zde se seznámil s mnoha významnými osobnostmi Hollywoodu a celou řadou televizních i filmových hvězd.

Asi netřeba příliš představovat film, který z něj udělal filmovou hvězdu první kategorie a díky kterému se stal pro mnoho jeho fanoušků nesmrtelným. Legendární Hříšný tanec vznikl v roce 1987 a stal se doslova filmovým trhákem. Díky kombinaci skvělé taneční choreografie, vynikajícím hereckým a tanečním výkonům představitelů hlavních rolí a úžasného soundtracku, se stal pro všechny milovníky tance kultovní záležitostí.

Výčet filmů, ve kterých Patrick následně zazářil, by byl dlouhý. Připomeňme například neméně populární film Duch, akční snímek Road House, krimi thriller Bod zlomu nebo komedii Táta lump. Jak bylo jeho dobrým zvykem, dal do každého svého filmu vše. To samé platí i o kaskadérských scénách, ve kterých se nikým nenechal zastupovat.

Přestože byl Patrick na vrcholu své slávy, tak v soukromém životě příliš šťastný nebyl. O svých pocitech řekl: „Slavný člověk je osamělý, a to mě začínalo připravovat o rozum. Najednou nevíte, co je pravda. Máte pocit, že váš život je jako článek, který píše někdo jiný.“ Právě v tomto období začal mít Patrick problémy s alkoholem. Další ranou pro něj byla smrt jeho sestry Vicky Lynn, která spáchala v roce 1994 sebevraždu, když se předávkovala léky. Rozhodl se podstoupit protialkoholní léčbu a s podporou své milované ženy Lisy těžké období překonal.

Největší rána osudu přišla v roce 2008, kdy byla Patrickovi diagnostikována rakovina slinivky břišní. Bojoval s ní statečně celých 20 měsíců. Podstoupil chemoterapii i experimentální léčbu s novými léky. Navzdory své nemoci se ještě rozhodl natočit detektivní televizní seriál s názvem The Beast. Přes všechnu snahu lékařů však 14. září 2009 své nemoci podlehl. Patrick odešel v tichosti obklopen svojí rodinou přesně tak, jak si to přál.

Jennifer Gray jej vystihla takto: „Patrick byl vzácnou a krásnou kombinací syrové mužnosti a půvabu. Byl krásný a silný, skutečný kovboj s něžným srdcem.“

Foto: Profimedia.cz

 

Patrick se svojí matkou

 

 

Patrick se svojí ženou Lisou

 

 

Patrick a jeho bratr Don Swayze

 

Doporučujeme

Články odjinud