Předčasný nástup puberty a obezita u dívek mají genetickou souvislost

Předčasný nástup puberty a obezita u dívek mají genetickou souvislost

Lékaři vědí, že pokud jsou dívky raného školního věku obézní, často u nich nastupuje obezita dříve než u těch, které mají normální váhu. Puberta většinou totiž začíná v době, kdy dívka dosáhne váhy kolem osmatřiceti kilogramů bez ohledu na to, kolik jí je roků.

Ovšem teď z rozsáhlé genetické studie vyplynulo, že předčasný nástup puberty i tendenci k nadváze ovlivňují stejné geny.

Analýzou stovky tisíc žen z Evropy, USA a Austrálie došli genetikové z Británie k zjištění, že geny ovlivňující pohlavní dozrávání hrají důležitou roli také při regulaci tělesné váhy žen.

„Je fascinující, jak běžné genetické varianty ovlivňují jak pubertu, tak přibývání na váze. Tyto objevy nám odkryly to, jak složitě jsou různé biologické procesy propojeny,“ tvrdí autor studie Massimo Mangino z King´s College v Londýně.

Už řadu let lékaři vědí, že nadváha v raném věku vede k urychlení puberty. To má ale neblahý vliv na zdraví žen, protože se prodlužuje období, kdy jsou náchylné třeba také k rakovině prsu. V dnešní době navíc s epidemií obezity takových dívek s předčasnou pubertou a menstruací už na prvním stupni základní školy stále přibývá.

„Zjistili jsme, že načasování puberty souvisí s metabolickými pochody mastných kyselin. Máme důkazy, že mozek dokáže reagovat na tyto typy tělesných tuků,“ dodala další z autorek doktorka Anna Murrayová z University of Exeter.

ČTĚTE TAKÉ: Zimní kolekce tašek: Rozverná, veselá a s novými motivy!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud