Předkrm podle Radka Kašpárka: Marinovaná makrela

9. 1. 2015
Předkrm podle Radka Kašpárka: Marinovaná makrela | Zdroj: David Turecký
Chtěli byste v neděli místo polévky připravit nějaký originální předkrm, ale chybí vám inspirace? Dnes vám jednu přinášíme. Zkuste marinovanou makrelu podle šéfkuchaře Radka Kašpárka!

Marinovaná makrela s koprovou remuládou a hráškovým pyré

4 porce - příprava: 25 minut + odležení

  • 2 kuchané makrely (300 g)
  • 1 červená cibule
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 70 g dijonské hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička krupicového cukru

REMULÁDA:

  • 2 žloutky z čerstvých domácích vajec
  • 1 lžička soli
  • šťáva z 1 citronu
  • špetka kari
  • 1 lžička malých kaparů
  • 120 g řepkového oleje
  • 1 lžíce najemno nasekaného kopru

PYRÉ:

  • 350 g mraženého hrášku
  • 5 lístků máty
  • špetka soli
  • citronová šťáva podle chuti
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • olivový olej

Makrely vyfiletujte. Červenou cibuli nakrájejte na tenké dílky. Vinný ocet, hořčici, sůl a cukr řádně prošlehejte, vmíchejte cibuli a nalijte na filátka z makrely. V nádobě s víčkem marinujte v ledničce 5 dnů.

Všechny suroviny na remuládu nechte vychladit. Žloutky ochuťte solí, citronovou šťávou a kari, přidejte kapary a rozmixujte dohladka. Potom pomalu za stálého mixování přilévejte olej. Hotovou remuládu propasírujte a nakonec vmíchejte kopr.

Hrášek na pyré nechte rozmrazit a pak rozmixujte společně s mátou, solí a citronovou šťávou. Zjemněte olivovým olejem a vývarem. Hotové pyré propasírujte přes jemné sítko a nechte v ledničce lehce zatuhnout.

Před podáváním vyjměte makrelu z marinády, opláchněte ji pod studenou vodou, stáhněte kůži, osušte a nakrájejte. Podávejte s remuládou a pyré.


Klepněte pro větší obrázek

Radek Kašpárek (33)

Pochází z Ostravy, od roku 2001 žije a pracuje v Praze. V hlavním městě začínal v proslulém hotelu Savoy, pracoval pro síť Vienna International či v restaurantu Coda. Od roku 2010 se s ním setkáváte i v TV Barrandov v cooking show Co bude dnes k večeři? Čtyři roky šéfoval týmu v Ola Kala Bistru a vedl kurzy v kuchařské škole Ola Kala.

Je ženatý, má dvě dcery – Sáru (6) a Sofi i (1,5). Rád si vyjede na kole nebo si zaběhá. Poslední měsíce zasvětil přípravě konceptu restaurace Field v Praze na Starém Městě, která naplňuje jeho představy o moderní gastronomii postavené na odlehčené české kuchyni, vztahu se zákazníky a originálním designu. www.fieldrestaurant.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Věnujte se na večírku či oslavě starým přátelům místo toho, abyste se pokoušeli navázat kontakt s novými lidmi. Jejich řeči vás rozčílí, nic zajímavého se od nich nedozvíte. Neutrácejte…

Nejčtenější články