Předkrm podle Radka Kašpárka: Marinovaná makrela

9. 1. 2015
Předkrm podle Radka Kašpárka: Marinovaná makrela | Zdroj: David Turecký
Chtěli byste v neděli místo polévky připravit nějaký originální předkrm, ale chybí vám inspirace? Dnes vám jednu přinášíme. Zkuste marinovanou makrelu podle šéfkuchaře Radka Kašpárka!

Marinovaná makrela s koprovou remuládou a hráškovým pyré

4 porce - příprava: 25 minut + odležení

  • 2 kuchané makrely (300 g)
  • 1 červená cibule
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 70 g dijonské hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička krupicového cukru

REMULÁDA:

  • 2 žloutky z čerstvých domácích vajec
  • 1 lžička soli
  • šťáva z 1 citronu
  • špetka kari
  • 1 lžička malých kaparů
  • 120 g řepkového oleje
  • 1 lžíce najemno nasekaného kopru

PYRÉ:

  • 350 g mraženého hrášku
  • 5 lístků máty
  • špetka soli
  • citronová šťáva podle chuti
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • olivový olej

Makrely vyfiletujte. Červenou cibuli nakrájejte na tenké dílky. Vinný ocet, hořčici, sůl a cukr řádně prošlehejte, vmíchejte cibuli a nalijte na filátka z makrely. V nádobě s víčkem marinujte v ledničce 5 dnů.

Všechny suroviny na remuládu nechte vychladit. Žloutky ochuťte solí, citronovou šťávou a kari, přidejte kapary a rozmixujte dohladka. Potom pomalu za stálého mixování přilévejte olej. Hotovou remuládu propasírujte a nakonec vmíchejte kopr.

Hrášek na pyré nechte rozmrazit a pak rozmixujte společně s mátou, solí a citronovou šťávou. Zjemněte olivovým olejem a vývarem. Hotové pyré propasírujte přes jemné sítko a nechte v ledničce lehce zatuhnout.

Před podáváním vyjměte makrelu z marinády, opláchněte ji pod studenou vodou, stáhněte kůži, osušte a nakrájejte. Podávejte s remuládou a pyré.


Klepněte pro větší obrázek

Radek Kašpárek (33)

Pochází z Ostravy, od roku 2001 žije a pracuje v Praze. V hlavním městě začínal v proslulém hotelu Savoy, pracoval pro síť Vienna International či v restaurantu Coda. Od roku 2010 se s ním setkáváte i v TV Barrandov v cooking show Co bude dnes k večeři? Čtyři roky šéfoval týmu v Ola Kala Bistru a vedl kurzy v kuchařské škole Ola Kala.

Je ženatý, má dvě dcery – Sáru (6) a Sofi i (1,5). Rád si vyjede na kole nebo si zaběhá. Poslední měsíce zasvětil přípravě konceptu restaurace Field v Praze na Starém Městě, která naplňuje jeho představy o moderní gastronomii postavené na odlehčené české kuchyni, vztahu se zákazníky a originálním designu. www.fieldrestaurant.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

V pátek se budou Vodnáři cítit skvěle. Mají před sebou závažné rozhodnutí, ale je jim to vlastně jedno. Přeci se nebudou na víkend zatěžovat. Přijde to samo. Cesty do zahraničí jsou jim…

Nejčtenější články

Doporučujeme