Předmanželské smlouvy à la Hollywood

Předmanželské smlouvy à la Hollywood

Nevěř nikomu a ničemu. Touto zásadou se zřejmě řídí i zatokané hollywoodské celebrity, jež se chystají stanout před oltářem. Svědčí o tom alespoň předmanželské smlouvy, které uzavírají před tímto závažným životním krokem.

Někdy jsou skutečně kuriózní a u osobně nezaangažovaných jedinců mohou vyvolat i pobavený úsměv. Obsahují například klauzuli, že tchyně nikdy nesmí přespat v domě, jejž obývá manželský pár. Stanovují si podmínku, že je neděle vyhrazena pouze a jedině sledování fotbalu a partner si nemůže naladit jiný televizní kanál. Tvrdé peněžní sankce například hrozí ženě, jejíž hmotnost přesáhne šedesát kilo. Navíc je musí zaplatit z vlastních zdrojů Ve smlouvách je třeba rovněž zakotvena přesná pozice pro milostné hrátky.

Američtí prominenti nepovažují předmanželské smlouvy za nic mimořádného a zvláštního. Ani jejich některá zvláštní ustanovení, po jejichž porušení následují finanční pokuty, které postihují příslušníky obou pohlaví. Třeba manžel, který podstoupí víceméně náhodný test na zjišťování přítomnosti drog v organismu, musí v případě pozitivního výsledku počítat s tím, že bude platit. Na vlastní kapse se pak může odrazit i neuctivé chování k tchyni nebo tchánovi.

Platí se i za absenci smlouvy Většina dvojic se snaží obdobná ujednání utajit před veřejností. Podrobnosti vycházejí najevo nejčastěji při jejich rozchodu, kdy se právě předmanželské smlouvy nebo naopak jejich absence stávají tučným soustem i pro bulvární tisk. Rozruch vyvolal v nedávné době například rozchod Jessiky Simpsonové s Nickem Lacheyem, kteří žádnou předběžnou dohodu neuzavřeli. A teď na to doplácí něžnější polovina páru. V době, kdy se vdávala, byl její snoubenec populárnější a slavnější. Nyní je tomu přesně naopak. A tak, zřejmě se skřípěním zubů, bude muset Jessica přenechat už bývalému choti polovinu majetku, k němuž přišla vlastním přičiněním a jenž se odhaduje na třicet milionů dolarů. „Do smlouvy se dá včlenit absolutně všechno, včetně práv na výchovu dětí a péče o jejich vzdělání a zábavu,“ říká slavný losangeleský rozvodový právník Robert Nachshin. Jeho kolega, který mimo jiné zastupoval Marlona Branda a Denise Hoppera, k tomu podotýká, že „bohatí lidé vědí, že mají moc nad ostatními“. A chtějí si ji pojistit i u těch, jimž dávají nejen srdce, ale také ruku. Na druhou stranu se však za podobný akt trochu stydí a snaží se přesné znění dokumentu udržet v tajnosti, protože je v podstatě založen na pochybnosti a nedůvěře.

Nevěra leze do peněz Podle Roberta Nachshina se ve smlouvách nejčastěji vyskytují sankce za nevěru. Stvrdil je svým podpisem i Michael Douglas, který v případě, že někde bokem podlehne neukojitelnému sexuálnímu apetitu zaplatí pokutu ve výši několika milionů podvedené Catherine Zeta-Jonesové. Obdobné ujednání mají i Denise Richardsová a Charlie Sheen.

Nátlaku rodičů a manažera se s nechutí podvolila i Britney Spearsová, která před vstupem do manželství s Kevinem Federlinem odmítala byť jen pouhou myšlenku na něco takového. Nyní je svým rádcům vděčná za to, že ji v počátečním okouzlení a poblouznění přiměli jednat racionálně. Kevin tak nebude moci žít ani z její slávy, ani z jejích peněz. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud