Předporodní besedy pro nastávající maminky

Kromě svátků pořádá Nemocnice Hořovice první tři pondělí v každém měsíci lekce pro těhotné a jejich partnery. Odehrávají se po obědě v prostorách transfuzní stanice a střídají se porodnická a novorozenecká témata. Semináře vedou lékaři – gynekolog nebo neonatolog – vždy v doprovodu sestry nebo porodní asistentky. Přednášky jsou doplněné videozáznamy a praktickými ukázkami včetně prohlídky porodnice. Jsou založeny i na vzájemném poznávání. Každá lekce trvá necelé tři hodiny v závislosti na počtu dotazů ze strany nastávajících maminek a tatínků. Kurz je zpoplatněn, stojí 150 Kč na osobu a den.

Lekce pro těhotné a jejich partnery probíhají vždy první a třetí pondělí od 13.30 hodin. Jejich náplní je příprava těhotné maminky na porod a s ním související otázky. Možná, a dokonce vhodná je i účast tatínka. Zvláště v případě, že chce být přítomen u porodu. Porodnická část je zaměřena tak, aby se budoucí rodiče seznámili se vším, co s těhotenstvím a porodem souvisí. „Tematické okruhy obsahují informace o výživě těhotných, porodu včetně pohledu ze strany porodníka, psychologii přítomnosti otce u porodu, epidurální analgezii i císařském řezu a jeho významu pro matku a dítě,“ říká primářka neonatologického oddělení MUDr. Zdena Sýkorová-Bartáková.

Novorozenecká tematika je na řadě zase každé druhé pondělí v měsíci a začíná ve 13.00 hodin. Za použití videozáznamů se probírají především rady pro správné kojení, styly a techniky, péče o prsy a vůbec prosazování kojení v duchu konceptu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. „Podle základních deseti kroků ke kojení zajišťujeme nácvik správného kojení a pomůcky k němu, vysvětlujeme postup ošetření novorozence po porodu a přikládání k prsu v prostředí porodního sálu i po operativních porodech. Probíráme i kojení dvojčat, jak a kdy začít s doplňky výživy, způsoby a alternativy krmení dítěte, mytí a ošetření jídelních pomůcek,“ říká primářka Sýkorová-Bartáková a dodává: „Nedílnou součástí našich seminářů jsou i informace o ošetřování novorozence v porodnici i doma, podstata systému rooming-in, význam otce pro zdravý vývoj dítěte nebo například praktické ukázky koupání a ošetřování dítěte.“

V porodnici „U Sluneční brány“ přivedla na svět svoji Kristýnku i novopečená maminka Pavlína Vlasáková. V zázemí kompletně zrekonstruovaného oddělení šestinedělí říká: „Ve skutečnosti bylo všechno mnohem náročnější, než to vypadalo. Člověk si představuje, jak to bude jednoduché, když všechno nastuduje, ale každé miminko je potom jiné a realita je naprosto individuální. Novorozenecký kurz mi velmi pomohl v praktických otázkách. Ostatní je už na mně a na Kristýnce.“

Další informace včetně instruktážních videozáznamů kojení, virtuální prohlídky porodnice a oddělení šestinedělí a neonatologie s doprovodným komentářem primářky Sýkorové-Bartákové naleznete přímo na internetových stránkách nemocnice na adrese www.nemocnice-horovice.cz. Obsahují i kompletní informace o všech odděleních, rozsáhlou fotogalerii a řadu praktických rad pro klienty a pacienty.

zdroj: MUDr. Tomáš Šebek

Doporučujeme

Články odjinud