18
Fotogalerie

Představení porotců fotosoutěže Dáma.cz

Představujeme vám porotu fotosoutěže na Dámě. Všem jsme položili pár otázek. Další informace můžete probrat v diskusi k soutěži.

Michal

Jak dlouho fotíš a s čím jsi začínal?
Fotil jsem už na základní škole s obyčejným manuálním kompaktem Certo. Později jsem dostal zrcadlovku Hanimex. To mne začala fotografie více zajímat. Fascinovalo mne zachycení každého okamžiku. Na gymnáziu jsem se stal třídním fotografem, vyvolávali jsme čb fotografie v temné komoře. S nástupem barevného filmu došlo bohužel k omezení foto aktivit, i když jsem používal skvělou polozrcadlovku Olympus. Kreativní práce ve fotokomoře chyběla, a tak se z focení stalo běžné dokumentování rodiny a okolí. Jako fanda techniky jsem si pořídil jeden z prvních digitálů Olympus. Kvalita byla ovšem dost mizerná. Přesto mne fotografie zajímala, díky internetu jsem poznal, jak skvěle je možné fotografovat. Ušetřil jsem na kompakt Sony V1 a snažil se o kreativní fotografii. Ten pravý zlom nastal až pořízením digitální zrcadlovky Canon 350D. Tehdy mne focení oslovilo natolik, že se stalo mým celoživotním koníčkem.


Jakou používáš techniku?
Canon 40D a hromadu příslušenství.


Co nejraději fotíš?
Nemám vyhraněný styl. Rád fotím lidi a zvířata a přírodu vůbec. Chtěl bych dobře zvládnout krajinu, což se mi stále nedaří dle mých představ.


Proč fotíš a čeho bys chtěl dosáhnout?
Fotím prostě proto, že mne to baví. Asi tou největší motivací je, že moje snímky dělají radost mé rodině, příbuzným a známým. Fotografování využívám i při redakční práci na Dámě. Mým cílem je stále se zlepšovat.


Artichoke

Jak dlouho fotíš a s čím jsi začínala?
O fotografii jsem se začala laicky zajímat již od cca 10ti let, kdy jsem si prohlížela otcovu knihu - fotíme barevně, půjčovala jsem si otcovu Leicu a vždy mu vycvakala celý film :) Fotografování jsem se věnovala pouze v rámci focení rodinných oslav a sešlostí, až jednou jsem na cestu k moři měla vypůjčený kompakt kamarádky a tam to asi začalo. Z focení míst a lidí, které jsem si chtěla uchovat jinak než v paměti, se stalo experimentování s fotografií jako takovou, poznávání její podstaty a stálé prozkoumávání. Později jsem si koupila obyčejný kompakt, z kterého jsem přesedlala na filmovou zrcadlovku Canon.


Jakou používáš techniku?
Canon EOS 400D


Co nejraději fotíš?
Nejčastěji fotím - portréty, lidi všeobecně, reportážní fotografie,ČB, detaily a zátiší.


Proč fotíš a čeho bys chtěla dosáhnout?
Na fotografii mne baví neustálá proměnnost, různé alternativy vidění jednoho objektu různými lidmi, možnost nevšední fotografie naprosto všedních věcí. Svoboda pojetí, svoboda vidění, svoboda projevu, jak to vidím já. Můj cíl ve fotografii?? Zachytit dokonale to, co není vidět. Lidskou duši.
Přeji všem dobré světlo


-Jitka-

Jak dlouho fotíš a s čím jsi začínala?
Láska k fotografii má u mne hluboké kořeny, ale krátkou praktickou historii. Můj děda byl vášnivým amatérským fotografem a doma jsme po něm měli stohy nádherných fotek, které jsem od mala zaujatě prohlížela; silný divácký vztah k fotografii mě tedy provází dlouho, ale nikdy mne nenapadlo, že bych mohla zvládnout učit se sama fotit. Ano, někdy ve 14 letech jsem poprvé držela v ruce analogový kompakt značky Yashica, abych vyfotila na dovolené své rodiče. Zrovna tak jako Nikon AF 230, náš svatební dar, kterým jsme si dokumentovali několik našich dovolených. Když přišla éra digitálů, pořídili jsme si 2MP Casio QV-2400UX, který se později stal hlavním nástrojem pro dokumentaci, jak rostou naše děti. Vzniklo s ním i pár fotek dětí, které měly větší divácký ohlas. Začala ve mně hlodat myšlenka, že si pořídím něco, co mi umožní fotky vylepšit a trochu se přiblížit těm nádherným dílům, které jsem od mala obdivovala. Od června 2007 jsem tedy majitelkou trochu lepšího kompaktu FUJIFILM FinePix 6500fd, s nímž jsem se přes léto seznamovala focením na režim auto ;o). Někdy v říjnu 2007 jsem objevila server Dáma.cz, jeho skvělé přispěvatele-fotografy a hlavně diskusi zaměřenou na umění forografovat, kde trpěliví fotografové donekonečna opakují základní finty, jak pracovat s hloubkou ostrosti, světlem a kompozicí, to vše navíc přeloženo do srozumitelného jazyka. Díky nim mě fotografování opravdu "chytlo" a také mi dali odrazový můstek pro další samovzdělávání prostřednictvím dalších odborných článků . Za posledních 5 měsíců jsem se dozvěděla a naučila tolik nového ve fotografování, co se mi nepovedlo za celý předešlý život :-))


Jakou používáš techniku?
FUJIFILM FinePix 6500fd


Co nejraději fotíš?
Samozřejmě své děti, ty nemohu vynechat, jejich přirozenost a zároveň temperament je velkou fotografickou výzvou. Zatím jsem si nenašla nějakou specializaci typu "krajinář" nebo "makro", ale ráda se dívám kolem sebe na přírodu, kterou třeba i velmi dobře znám a hledám v ní všechny zajímavé úkazy, kterých jsem si nikdy dříve nevšimla. Nebo se na běžné věci snažím podívat z jiného úhlu pohledu či za určitých okolností, které dokáží udělat i z docela obyčejné a nezajímavé věci pozoruhodnou podívanou.


Proč fotíš a čeho bys chtěla dosáhnout?
Protože život je čím dál rychlejší a nádhera kterou mám kolem sebe téměř na každém kroku okolo nás jen proběhne, či my probíháme okolo ní, aniž bychom si to uvědomili a dokázali se z ní těšit. Fotografování člověka donutí zastavit se a zamyslet se. A vzniklé fotky dokáží alespoň na malou chvíli zastavit ten shon a vyvolat v člověku příjemné emoce, které pro kvalitní život tolik potřebujeme. A čeho bych chtěla dosáhnout? ..abych nepromeškala jedinou chvíli, kdy se mi nabízí možnost "zvěčnit" nějaký nádherný okamžik či motiv a dokázala ho zaznamenat bez technických chyb, které by narušovaly předání atmosféry těm, kteří si jej budou prohlížet.


Obelix

Jak dlouho fotíš a s čím jsi začínal?
Fotím opravdu dlouho. Půjčoval jsem si od mami Flexaretu, první fotoaparát byla Corina a první zrcadlovka Zenit 11. Ještě jsem vlastnil Vivitar a Canon.


Jakou používáš techniku?
Nyní Nikon D50


Co nejraději fotíš?
Téměř cokoliv. (kecám)


Proč fotíš a čeho bys chtěl dosáhnout?

  • Fotím proto, že mě to baví. Čeho bych chtěl dosáhnout? Tak to jsi mě

dostal. O tom se budeme bavit příště.


maden

Jak dlouho fotíš a s čím jsi začínala?
Fotím od studií na stavařině – s víceletým přerušením v době mateřských a rodičovských povinností. Nejdříve to byly ČB fotky – sama jsem si je i vyvolávala a zvětšovák ještě nostalgicky uschovávám, co kdyby… Pak nastala éra diapozitivů s promítáním a barevné fotky, které jsem už sama nezpracovávala.
Prvním „lepším“ fotoaparátem byl kinofilmový PETRI, později Praktica


Jakou používáš techniku?
V období uplynulých cca tří let jsem začala s vážnějším zájmem fotit po zakoupení zrcadlovky Minolta, následně i s úpravou fotografií ve fotoeditoru – používám Zoner PhotoStudio. Po poruše Minolty

používám malý kompakt Canon- vejde se i do kabelky a nosím ho pořád sebou. V současnosti zkouším zrcadlovku Nikon.


Co nejraději fotíš?
Nejraději fotím přírodu, krajinu a architekturu, protože ráda cestuji – nejvíce mám reportážních fotek s cíleným zaměřením z cest. Zajímá mě i produktové foto.


Proč fotíš a čeho bys chtěla dosáhnout?
Chci dosáhnout tematicky ucelených cyklů s vypovídající hodnotou na co nejvyšší úrovni. Fotografování je mým koníčkem.


meegí

Jak dlouho fotíš a s čím jsi začínala?
Moje první setkání s fotoapárátem a následovně vyvoláváním ve fotokomoře se odehrávalo asi ve 13 letech kdy si můj bratr pořídil potomka a fotografický stroj značky Zenit. Moc mě bavilo pomáhat mu v komoře a koukat jak v červeném světle vylízají obrázky. Mého bratra to přestalo bavit a já nastoupila na jeho místo a zůstalo mi to dodnes. Bohužel přišla éra barevných fotek a automatů. Zenit vyměnil Olympus, po něm Pentax a moje první digi velikosti krabičky od sirek..... po narození mé dcery jsem koupila Olympus SP- 320 a já objevila nový svět digitální fotografie a úplně jsem mu propadla. Objevila jsem Dámu a stejně postižené lidi jako já a netrvalo dlouho a byl mi darován Canon EOS 350D a tím jsem se stala postiženou focením......

Jakou používáš techniku?
Momentálně používám oba Canon i Olympus +příslušenství

Co nejraději fotíš?
Asi nejraději ze všeho fotím přírodu,kytky a momentky ze života jsem ulítlá na makro ale zatím nemám nářádí ,focení je pro mě drogou na nic jiného v té chvíli nemyslím jen na objekt před hledáčkem ....

Proč fotíš a čeho bys chtěla dosáhnout?
Můj sen je pořídit si makro objektiv a vyfotit krásné kapky rosy v trávě. Neustále studuji učím se a chci se zdokonolavat až mi někdo poklepe na rameno a řekne: no to se Vám opravdu povedlo mistře .

Doporučujeme

Články odjinud