Přejídání o Vánocích - Co s tím

Přejídání o Vánocích - Co s tím

Obzvláště po vánocích, kdy se většina české populace přejídá, dochází k různým podrážděním a zánětům slinivky. Upozorníme na příznaky a poradíme, jak si ji co nejdříve dát do pořádku.

Příznaky:

1. kruté a vysilující bolesti v nadbřišku, vyzařující do zad 2. náhlá, rychle se zhoršující pronikavá bolest, trvající několik dní 3. zhoršení bolesti při pohybu, kašli a hlubokém dýchání, v předklonu zmírnění 4. nevolnost, zvracení, někdy nadýmání 5. horečka a žloutenka 6. pokles krevního tlaku, závratě a mdloby při postavení

Chronická pankreatitida : 1. bolesti břicha různé intenzity a trvání 2. zažívací obtíže včetně zhoršeného vstřebávání tuku 3. nevysvětlitelné hubnutí 4. rozvoj nebo zhoršení cukrovky

RIZIKOVÁ SKUPINA Žlučníkové kameny, dietní chyba a dlouhodobé nadměrné pití alkoholu jsou hlavní příčiny akutního zánětu slinivky. Pankreatitida vyvolaná žlučníkovými kameny bývá častější u žen, u mužů převažuje zánět vyvolaný alkoholem.

Hlavní příčinou chronického zánětu slinivky je většinou konzumace alkoholu. V dětském věku chronickou pankreatitidu provázejí metabolické poruchy, dědičná onemocnění nebo choroba zvaná cystická fibróza.

Průběh onemocnění Akutní pankreatitida vzniká náhle zablokováním vývodu, kterým odtékají trávicí enzymy do dvanáctníku. Trávicí šťávy tečou zpět do slinivky a poškozují ji. Záchvat provází intenzivní bolest.

Chronická pankreatitida má pomalejší průběh, obvykle s mírnějšími bolestmi. Mezi časté příznaky patří páchnoucí stolice a hubnutí.

Svépomoc Máte-li uvedené příznaky, navštivte lékaře nebo nejbližší pohotovost. Nic nejezte a nepijte. V průběhu hojení slinivka nesmí produkovat žádné trávicí šťávy.

Při chronické pankreatitidě nepijte alkohol. Omezte příjem tuků, nechte si sestavit jídelníček s velkým množstvím bílkovin a cukrů. Někdy je nutné užívat trávicí enzymy a nutriční doplňky.

LÉČBA Většinou je nezbytná hospitalizace na jednotce intenzivní péče, kde se veškerá výživa nemocnému podává nitrožilně. Bolest se tlumí morfinem nebo jinými silnými analgetiky, ale někdy ani tyto preparáty nepřinesou dostatečnou úlevu. Kamínek blokující slinivkový vývod je možné odstranit endoskopicky, někdy chirurgickým zákrokem.

Vzplanutí chronické pankreatitidy může rovněž vyžadovat hospitalizaci. Součástí terapie je nitrožilní výživa a hladovka. . V lehkých případech může pacient jíst malé množství jídla s nízkým obsahem tuků a bílkovin. V léčbě se používají H blokátory, jako je Cimetidin nebo Ranisan.

Bolesti u chronické pankreatitidy je možné tlumit vysokými dávkami pankreatických enzymů, které snižují vlastní produkci slinivky. Tablety ( např. Pankreolan ) se berou s jídlem až 6x denně. Úleva od bolesti u pankreatitid vyvolaných alkoholem je obtížnější. Při přetrvávajících bolestech je nejvhodnější operační zákrok.

PREVENCE Nejlepší prevencí pankreatitid vyvolaných alkoholem je abstinence nebo pouze střídmé pití. Odstranění žlučníku snižuje riziko zánětů vyvolaných kameny. Mezi další preventivní kroky šetřící slinivku patří omezení spotřeby tuků a častější příjem stravy v menších dávkách.

ALTERNATIVNÍ TERAPIE Vhodný je pankreatin, preparát z vepřových enzymů slinivky, bromelin z ananasu nebo výtažek z papáji. Tablety se užívají s jídlem nebo hned po něm. Než začnete tyto přírodní prostředky užívat, poraďte se s lékařem, abyste předešli nežádoucím interakcím těchto enzymů s lidskými trávicími šťávami.

Iva Hédlová podle Reader´s Digest www.zdravi4u.cz

Doporučujeme

Články odjinud