Přerušovaný půst je oblíbená metoda hubnutí. Jak ho dodržovat v běžném životě | iStock

iStock

Přerušovaný půst je oblíbená metoda hubnutí. Jak ho dodržovat v běžném životě

Přerušovaný půst je v současnosti jedním z nejpopulárnějších stravovacích stylů. Funguje tak, že během dne procházíte střídavými cykly půstu a jídla. Na rozdíl od většiny ostatních diet nejde ani tak o to, co jíte, ale kdy jíte. Jak ho však zvládnout v běžném životě? Tady jsou rady, s nimiž to zvládnete.

Zjistěte si rizika

Chcete ho vyzkoušet, ale bojíte se, že to nezvládnete? Existuje spousta praktických tipů a triků, které lze použít během dne tak, abyste přerušovaný půst vydrželi. Předem je ale dobré se informovat, zda je metoda pro vás vhodná. Odbornice na výživu Stephanie Rofkahr například říká, že pozor by si měli dát lidé s nízkou hladinou cukru v krvi. Dále se musíte rozhodnout, jaký typ přerušovaného půstu chcete zkusit. Existuje asi šest populárních variant, z nichž si můžete vybrat. Nejoblíbenější je metoda 16/8 (v tomto vzoru se 16 hodin postíte a 8 hodin jíte). Odborníci dále doporučují jíst mezi 12. a 20. hodinou. To je podle nich nejefektivnější.

Co si o půstu jako takovém myslí odborník na výživu Petr Havlíček? Podívejte se na video: 

Úvodní foto: iStock

Pokračování 2 / 9

Začněte s plánováním

Přerušovaný půst může být na začátku velmi těžký. Kromě kručení v břiše se můžete potýkat s únavou či podrážděností. „Vyberte si plán, který je pro vás reálný, a teprve pak přidejte na intenzitě a délce trvání,“ říká výživová poradkyně Amy Lee. Během půstu jezte pomalu a často. Podle odbornice na výživu Stephanie Rofkahr byste se měli snažit jíst každé 3 hodiny v 8hodinovém okně, aby vaše tělo získalo dostatek potřebných kalorií. Pamatujte, že přerušovaný půst může být nebezpečný, pokud nedosáhnete doporučeného denního příjmu kalorií.

Pokračování 3 / 9

Naplánujte si předem zdravá a výživná jídla

I když vás to může svádět, abyste si po skončení půstu dopřáli své oblíbené jídlo, snažte se dodržovat zdravou stravu s dostatečným množstvím bílkovin, ovocem a zeleninou. Zároveň je podle Amy Lee během přerušovaného půstu nutné udržovat hydrataci „nekalorickými tekutinami“. Pijte vodu, bylinné čaje a nápoje bez kalorií. Hlavně nic sladkého.

Pokračování 4 / 9

Připravte si jídlo předem

Pokud je váš program neuvěřitelně nabitý, vyhraďte si víkend nebo několik nocí v týdnu čas na přípravu jídla předem. To vám ušetří čas a pomůže vám to, abyste jedli vyváženou stravu a nesklouzli k něčemu nezdravému.

Pokračování 5 / 9

Přidejte 2 až 3 lžíce zdravého tuku do večerního jídla

Výživová poradkyně Alicia Galvin doporučuje přidat do posledního jídla, které ten den jíte, několik lžic zdravého tuku, jako je olivový olej, kokosové máslo nebo avokádo, aby byla hladina cukru v krvi přes noc stabilní.

Pokračování 6 / 9

Jsou některá jídla pro přerušovaný půst vhodnější?

Obecně odborníci doporučují, abyste v případě přerušovaného půstu jedli více zdravých a celozrnných potravin. Přesto musíte myslet i na dostatečný příjem kalorií. Zaměřte se na potraviny bohaté na živiny, které mají vyšší obsah tuku, bílkovin a vlákniny, což vám pomůže udržet stabilní hladinu cukru v krvi.

Pokračování 7 / 9

Jaký je nejlepší typ přerušovaného půstu pro hubnutí?

Existuje spousta různých způsobů přerušovaného půstu. Jak už jsme zmínili, nejpopulárnější je 16/8, který je taky nejsnadnější pro každodenní praktikování. Ovšem existují i jiné modely, například 5/2, v němž se pět dní v týdnu stravujete zcela normálně, zatímco 2 dny v týdnu minimalizujete příjem kalorií jen na 500–600 kalorií denně. Pro půst si pak můžete vybrat libovolné dva dny v týdnu. Můžete samozřejmě vyzkoušet všechny možné varianty přerušovaného půstu a vybrat si tu, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Pokračování 8 / 9

Co říkají výzkumy?

Jedna studie z roku 2019 ukázala, že lidé, kteří jedli pouze mezi 8:00 a 14:00, měli nižší chuť k jídlu a zvýšené spalování tuků. Jiná studie prokázala, že střídání během půstu vedlo po 22 dnech ke ztrátě tělesné hmotnosti přibližně o 2,5 procenta. Kromě toho může přerušovaný půst pozitivně působit na hladinu cukru v krvi. Několik studií naznačuje, že půst může prodloužit průměrnou délku života a zlepšit stárnutí mozku.

Pokračování 9 / 9

Nevýhody přerušovaného půstu

Přerušovaný půst není vhodný pro osoby, které mají v předchozí anamnéze poruchy příjmu potravy, jako jsou anorexie, bulimie či ortorexie. U některých lidí může přerušovaný půst narušit spánkové vzorce a bdělost, u jiných může způsobit zvýšení stresu, úzkosti a podrážděnosti. Podle expertky Cynthie Thurlow také není vhodný pro lidi, kteří trpí nespavostí. Nejprve je potřeba zapracovat na spánkových návycích, teprve pak začít praktikovat přerušovaný půst.

Doporučujeme

Články odjinud