Prevence. Víte, na co máte nárok?

Prevence. Víte, na co máte nárok?

Říkáte si, proč chodit na preventivní prohlídky, když vám nic nechybí? To ale může být otázka času a včasná diagnóza může zachránit život vám i vaší rodině. Navíc jako klient zdravotní pojišťovny máte nárok na mnohá vyšetření zdarma v rámci programu prevence. A my zjistili, na jaká…

Praktický lékař - děti

Vaše děti mají nárok na následující prohlídky: celkem devětkrát v prvním roce života, v osmnácti měsících, ve třech letech a dále vždy jednou za dva roky. Součástí prevence je u nich i povinné očkování proti tuberkulóze, záškrtu, tetanu a dávivému kašli, dětské obrně, spalničkám, příušnicím a zarděnkám a tetanu. Přeočkování se provádí každých deset let. VZP rovněž podporuje preventivní očkování dětí proti klíšťové encefalitidě. Za splnění určitých podmínek můžete dostat příspěvek na očkování.

Praktický lékař - dospělí

Od 18 let máte nárok na preventivní prohlídku jednou za dva roky!

Jak má vypadat preventivní prohlídka?

Lékař cílenými dotazy na prodělané nemoci, onemocnění v rodině, pracovní zatížení či špatné návyky zjišťuje vrozená zdravotní rizika, rizika z onemocnění, zaměstnání i z prostředí, ve kterém pacient žije. Dále zkontroluje očkování proti tetanu a provede vlastní vyšetření - prohlédne kůži a sliznice (např. spojivky), dívá se na jazyk, do hrdla, pohmatem vyšetří štítnou žlázu a hlavní skupiny uzlin. Poklepem a poslechem vyšetřuje srdce a plíce, spočítá tep a změří krevní tlak, prohmatá břicho, zjišťuje bolestivost v oblasti ledvin, stav žil a tepen na dolních končetinách. Lékař vás zváží nebo i změří, orientačně vyšetří sluch a zrak, provede vyšetření moči, konečníku, varlat nebo prsů.

Další vyšetření závislá na věku: Od 40 let se provádí vyšetření EKG (ve čtyřletých intervalech). Od 45 let se provádí i kontrola hladiny cukru v krvi. Od 50 let máte nárok na vyšetření na skryté krvácení do stolice. V 18, 40, 50 a 60 letech vám lékař zajistí vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi. Jen se mu musíte připomenout!

Zubař

Dospělí mají nárok na preventivní prohlídku jednou ročně s tím, že prevence je prováděna i u ošetření a vyšetření registrovaného pacienta jednou za 1/2 roku. Děti by na první preventivní prohlídku zubů měla matka přivést mezi 6. a 12. měsícem života a dvakrát za rok. Nastávající maminky mají nárok na preventivní prohlídku dvakrát v průběhu těhotenství.

Jak má vypadat preventivní prohlídka?

Stomatolog vyšetří stav chrupu, parodontu, sliznice a měkkých tkání ústní dutiny, onkologii - pátrání po přednádorových změnách nebo ponádorových projevech chrupu - a udělá instruktáž o správné hygieně.

Gynekolog

Na preventivní prohlídku má nárok každá dívka při ukončení povinné školní docházky a od 15 let potom jednou ročně. Součástí takového preventivního vyšetření je zjištění osobních i rodinných údajů a vlastní vyšetření s přihlédnutím k věku a zdravotnímu stavu dané pacientky. Vyšetření se provádí pohledem, pomocí tzv. zrcadel a pohmatem. Požádat můžete i o vyšetření prsů. Podle potřeby se pak odebírá materiál na mikrobiologické anebo cytologické vyšetření.

Prevence rakoviny tlustého střeva

Na toto vyšetření mají nárok všichni pojištěnci starší 50 let bez rozdílu pohlaví. Vyšetření se uskutečňuje ve dvouletých intervalech a lze o něj zažádat u ošetřujícího praktického lékaře v rámci preventivních prohlídek.

Prevence rakoviny prsu

U žen starších 40 let výrazně stoupá riziko vzniku rakoviny prsů. Mamografické vyšetření je podle lékařů nejúčinnější a nejefektivnější metodou zjištění rakoviny v raném stadiu. Vyšetření je ženám starším 45 let hrazeno jednou za dva roky z veřejného zdravotního pojištění. Ženy potřebují k vyšetření průvodní list gynekologa nebo praktického lékaře. A především - nikdo je nebude na prohlídky zvát, na prevenci musí myslet samy.

Doporučujeme

Články odjinud