Při natáčení hollywoodských filmů umírají zvířata. Jen při Hobitovi to bylo sedmadvacet

Při natáčení hollywoodských filmů umírají zvířata. Jen při Hobitovi to bylo sedmadvacet

Britský list Independent zjistil, že běžně užívané tvrzení „při natáčení nebylo zraněno žádné zvíře“ je obrovskou hollywoodskou lží. Vznik filmů velkých amerických produkcí je totiž provázen smrtí zvířat. A jen při natáčení Hobita: Neočekávané cesty na Novém Zélandu zaplatilo životem sedmadvacet zvířat. Ta trpěla také při natáčení snímku Pí a jeho život.

„Bezpočet zvířat byl zraněn a zabit během produkce některých velkofilmů minulého roku, včetně Pí a jeho života a Hobita: Neočekávané cesty, zatímco drama Luck o dostizích společnosti HBO bylo zcela zrušeno poté, co zemřeli při natáčení čtyři koně,“ píše britský Independent.

Zprávu publikoval poprvé Hollywood Reporter, který obvinil Americkou humánní asociaci AHA z toho, že nechrání zvířata na natáčení, ale pomáhá také zakrývat skutečnost – týrání a úmrtí mnohých němých tváří, které musejí trpět jen kvůli filmařům. Přitom AHA vymyslela běžně užívanou poznámku v titulcích „při natáčení nebylo zraněno žádné zvíře“.

Při natáčení filmu Pí a jeho život režiséra Anga Leea bengálský tygr hrající Richarda Parkera málem utonul při pořizování jedné scény ve vodě na Tchaj-wanu. Úředníci z AHA viděli, jak bezvládné tělo vytahují pomocí lan z vody. Přesto dostal snímek potvrzení „No Animals Were Harmed“.

Independent dokonce publikoval email Giny Johnsonové z AHA, v němž píše: „Tento jeden záběr s ním skončil opravdu ošklivě a on přišel o vědomí při plavání k okraji. Sakra, málem se utopil… ale neříkejte to nikomu! Rozhodně ne vedení.“

Na Novém Zélandu prý zemřelo při natáčení Hobita: Neočekávané cesty sedmadvacet zvířat z farmy. AHA to opět zasklila. Zvířata totiž zemřela na následky natáčení až poté. Majiteli zvířat AHA oznámila, že pokud došlo k úmrtí mimo natáčení, nikoho to nezajímá.

Podle zprávy, o kterou se Independent opírá, byl pes husky pětkrát kopnut silně do bránice při natáčení Disneyho filmu Osm statečných, v komedii Lemra líná byl smrtelně zraněn čipmank a během natáčení Pirátů z Karibiku v roce 2003 byly na souš vyvrženy stovky ryb a měkkýšů, kteří tam zahynuli. Během natáčení filmu Ošetřovatel (2011) zemřela starší žirafa.

Doporučujeme

Články odjinud