Příčinou deprese může být i chybná diagnóza

Příčinou deprese může být i chybná diagnóza

Pokud se cítíte pořád unavení, nechce se vám z postele a nejste ve své kůži a zajdete za lékařem. Je možné, že vám řekne, že trpíte depresí. Jen ve Velké Británii bere léky na depresi přes dva miliony lidí.

Jak však tvrdí profesorka a klinická psycholožka Jane Plantová z University College Hospital v Londýně a Janet Stephensonová, lékaři občas k duševním problémům a depresi obzvláště přistupují špatně. Často si totiž pletou příznaky fyzického problému se symptomy deprese.

"Studie jistého amerického psychiatra zjistila, že přes 10 procent pacientů diagnostikovaných s duševní poruchou trpí nějakou tělesnou chorobou. Například srdečním šelestem nebo nedostatkem minerálů, třeba vápníků či hořčíku, které vyvolávají příznaky podobné depresi," řekla profesorka Plantová reportérům Daily Mail.

Další možnou příčinou symptomů podobných depresi mohou být problémy se štítnou žlázou. Jiná studie zjistila, že přes 40 procent pacientů s diagnózou deprese na jedné klinice trpělo ve skutečnosti vedlejšími účinky léků, které způsobovaly depresi jako nežádoucí vedlejší účinek. "Například léky na astma mohou způsobit depresi, ale mnoho lékařů o tom neví," dodává profesorka Plantová a tvrdí, že příbuzní někoho, u koho existuje podezření na duševní poruchu, by měli trvat na testu.

"Pokud lékař předepíše lék, měl by si zjistit, zda má pacient nízkou hladinu neurotransmiterů - látek v mozku jako například serotonin, které ovlivňují náladu - a kterého z nich se případně nedostává. A až poté se rozhodnout pro nějaký lék." Takový test se dá provést z krve či moči a na privátních klinikách se provádí běžně. Problém je v tom, že mnoho lékařů o tomto testu ani neví.

"Diagnóza se často stanovuje na základě anamnézy, nikoliv testů krve. A to nestačí," dodává profesorka Plantová, "pacient s duševními problémy dostává pomoc spíše šťastnou náhodou. To by lékařům stačit nemělo."

Doporučujeme

Články odjinud