Příjem vitamínů v těhotenství

Příjem vitamínů v těhotenství

Tělo nastávající maminky je velmi namáhané a potřebuje zvýšený příjem řady látek, které v našem běžném jídelníčku přirozeně chybí. Přitom právě vyvážený příjem všech potřebných látek rozhoduje o kondici matky i jejího nenarozeného miminka.Když nemáte perfektně vyvážený jídelníček, pomohou zdravému vývoji dítěte doplňky stravy.

Nevyvážený jídelníček se týká mnoha lidí Vyvážený jídelníček. Tak zní nejčastější poučka lékařů pro všechny těhotné. Přesto, že v létě je naše strava nejbohatší, zdaleka nedosahuje pestrosti kuchyní středomořských národů. Maminky sebe i své děti často připravují o řadu potřebných látek nevědomky. Na vině jsou špatné stravovací návyky i potraviny, u kterých je často nejdůležitější nízká cena.

Narychlo pěstovaná zelenina nám nedá to, co potřebujeme Nedostatek vitamínů a dalších prospěšných látek není otázkou jen zimních měsíců, ale už i slunečného léta. Na vině je především narychlo pěstovaná zelenina. „Nepřirozené pěstování zeleniny ve sklenících sice zkracuje dobu jejího zrání, ale nevytvoří se v ní dostatek látek, které ji dělají výživově hodnotnou,“ říká výkonný ředitel ČASP Bohumil Hlavatý.

Kyselina listová v těhotenství je třeba dvojnásobek Tento problém se bohužel týká i hladin kyseliny listové, obsažené zejména ve špenátu, brokolici nebo kapustě. Tato látka pomáhá vývoji nervové soustavy plodu a je prevencím proti vývojovým vadám mozku a míchy. Při pravidelném užívání kyseliny listové se riziko vzniku těchto vad sníží až o 70%. Proto jí těhotné ženy potřebují dvakrát více než je běžné (těhotné 400 mikrogramů denně oproti 200 mikrogramům běžně). Zvýšený přísun kyseliny listové doporučují odborníci už tři měsíce před otěhotněním.

Jódu získáváme z naší stravy nedostatek Další nedostatkovou potravinou našeho jídelníčku jsou mořské ryby. I přesto, že jsou bohaté na jód, jich Češi konzumují velmi málo. Přitom těhotné ženy by si měly rybu dopřát třikrát týdně. Proto odborníci těhotným ženám doporučují přidat do jídelníčku jód i v doplňcích stravy. Napomáhají tak totiž vývoji štítné žlázy u vyvíjejícího se plodu.

Mějte jasno v pojmech a užívejte doplňky stravy s rozmyslem Těhotné ženy by měly úzkostlivě rozlišovat mezi pojmy doporučená denní dávka a maximální denní dávka. Doporučená denní dávka je pro jedince optimální a její mírné překročení není pro člověka nebezpečné. Dlouhodobé překračování maximální denní dávky nebezpečné je. Bezpodmínečně nutné je proto dodržování pokynů na krabičkách doplňků stravy. O užívání jednotlivých doplňků stravy v období těhotenství je dobré poradit s lékařem nebo lékárníkem. Ti nejlépe poradí, jaké množství látek těhotná žena potřebuje.

Zdroj: Ogilvy

Doporučujeme

Články odjinud