Příliš mnoho vápníku škodí srdci

Příliš mnoho vápníku škodí srdci

Na nečekané nebezpečí u žen, které kvůli osteoporóze berou v pozdějším věku potravinové doplňky s kalciem, upozornili vědci z Nového Zélandu. Tyto doplňky totiž negativně ovlivňují srdeční činnost.

V nebezpečí jsou především ženy po menopauze, uvádějí odborníci z univezrity v Aucklandu. Právě jim hrozí zvýšené nebezpečí infarktu.

Autor studie Mark J. Bolland zjsitil, že chybí důkladný průzkum vlivu vápníkových potravinových doplňků na srdce a jeho činnost. Zahrnul do svého projektu celkem 1 471 zdravých žen po menopauze ve věku 55 let a více, které se v předchozích letech zúčastnily studie zjišťující vliv vápníku na kvalitu kostí a zlomeniny. Ženy byly náhodně rozděleny do dvou skupin. Jedna brala skutečně kalcium, zatímco druhá dostávala placebo. Během pěti let všechny docházely dvakrát ročně na důkladné prohlídky.

Studie uvěřejněná v časopisu British Medical Journal prozrazuje, že vyšší procento infarktů experti zaznamenali ve skupině žen, která vápník opravdu dostávala. Srdeční záchvaty a infarkty označil v této skupině za "téměř běžné". O vlivu vápníku na kardiovaskulární systém se již debatuje delší dobu, nyní je však jasné, že zbytečně velké dávky vápníku mohou být pro ženy nebezpečné. Novozélandští vědci dokonce upozorňují, že pro některé ženy užívající kalcium převažuje riziko nad prospěšností. Dávky vápníku je tedy velmi důležité v jednotlivých případech vždy pečlivě zvažovat.

Doporučujeme

Články odjinud