Princ Charles bude nejstarším korunovaným králem Velké Británie | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Princ Charles bude nejstarším korunovaným králem Velké Británie

Pokud ještě bude na trůnu Alžběta II. sedět za dva roky, porazí i Viktorii a bude nejdéle vládnoucím britským a anglickým monarchou. Ovšem už teď učinila ze svého prvorozeného syna prince Charlese nejstaršího následníka trůnu. Jinými slovy, nikdo před princem z Walesu nebyl tak starý, když se stal králem či královnou.

Před Charlesem to byl král Vilém (William) IV., jenž v roce 1830 usedal na trůn ve věku čtyřiašedesáti let, deseti měsíců a pěti dní. Charles už by dnes usedl jako starší. A s každým dnem svého života prodlužuje délku jeho rekordu královna Alžběta II.

Opakuje se podobná situace jako za vlády královny Viktorie. Její syn král Eduard (Edward) VII. totiž čekal na žezlo a korunu devětapadesát let. Princ Charles čeká na následnictví od roku 1952, kdy se stala vladařkou Spojeného království jeho matka Alžběta II. Ta už vládne jednašedesát roků a to od 6. února 1952. Pokud by se dožila jako královna dne 9. září 2015, byla by nejdéle vládnoucí panovnicí britské historie. Před ní 64 let vládla královna Viktorie v období od 20. června 1838 do 22. ledna 1901.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud