Princ Harry bude v Afghánistánu dostávat libry navíc za nebezpečí

Princ Harry bude v Afghánistánu dostávat libry navíc za nebezpečí

Harry (27), mladší syn prince Charlese (63), bude za létání s helikoptérami Apache v Afghánistánu dostávat týdenní "operační příplatek" 200 liber (cca 6100 Kč). Jde o bonus, kterému se v armádě říká "danger money", čili peníze za nebezpečí.

Třetí muž v pořadí na britský trůn ve čtvrtek večer dorazil na afghánskou základnu Camp Bastion.

Tam bude již podruhé v tomto konfliktu sloužit. Peníze za nebezpečí dostávají všichni vojáci ve válečné zóně. Pro prince Harryho půjde o přídavek ke kapitánskému platu, který činí 38 931 liber (cca 1,2 milionu Kč) ročně.

Během pobytu v Afghánistánu bude kapitán Wales plnit povinnosti druhého pilota a střelce na helikoptérách Apache. Náročný výcvik k tomu potřebný nedávno dokončil ve Spojených státech.

Před víkend princ dokončil intenzivní dvoudenní kurz, jehož náplní byla první pomoc, střelba a školení o minách.

Neděli pak strávil tím, že se obeznámil s podrobnostmi konfigurace helikoptér Apache, které jsou přizpůsobeny místním požadavkům.

Jeden princův kolega, také pilot Apache, řekl reportérům listu Daily Mail: "Pokaždé, když sloužíme v Afghánistánu, je to na čtyři měsíce bez dovolené. Hodně si nás dobírá pěchota, protože ti slouží šest měsíců, ale naše práce je duševně namáhavější.

V letectvu všichni Harryho podporují a plně za ním stojí. Hodně dobře si vedl ve výcviku a na helikoptérách Apache byl tak dobrý, že ho prostě nemohli přiřadit na kancelářské práce."

Foto: Profimedia.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Klapalo nám to do té doby, než jsme spolu začali bydlet

ČTĚTE TAKÉ:
Hvězdy filmů z 80. let - jak vypadají dnes?

Doporučujeme

Články odjinud