Připravte se na jaro s hráškem

21. 3. 2016
Velikonoce letos přicházejí velmi brzy, takže mnohé tradiční jarní suroviny ještě nejsou k mání. Hrášek z mrazáku má ale skvělou vlastnost: Chutná jako čerstvý a je tím pravým příslibem jara! Navíc přinese do vaší kuchyně svěží zelenou barvu.

Špagety s hráškem a tyrolským špekem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 400 g špaget
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 1 menší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g tyrolského špeku
  • 170 g rozmraženého hrášku

Špagety dejte vařit do osolené vody. Na olivovém oleji zpěňte na větší kousky nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte pokrájený špek. Na poslední asi 2 minuty dejte do pánve povolený hrášek, aby se prohřál. Špagety sceďte a vmíchejte do směsi na pánvi. Podle potřeby přidejte ještě trochu olivového oleje, aby nebyly suché. Podávejte posypané čerstvě namletým pepřem.

NÁŠ TIP: Místo tyrolského špeku použijte na dřevě uzenou slaninu, která jídlu dodá zase jiný říz. Dámy naopak ocení obměnu s krevetami.


Crostini s hráškovou pomazánkou

12 kusů - příprava: 10 minut

  • 12 plátků rustikální bagety
  • olivový olej
  • 1 malý stroužek česneku
  • 200 g mraženého hrášku
  • sůl a pepř
  • čerstvá máta
  • 70 g parmazánu

Plátky bagety lehce pokapejte olivovým olejem a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova. Horní řez každého krajíčku potřete překrojeným stroužkem česneku. Hrášek vhoďte do hrnce s vroucí vodou, nechte asi minutu vařit, sceďte a rychle propláchněte hodně studenou vodou (pokud pro přípravu pomazánky použijete čerstvý hrášek, zvyšte dobu varu asi na 2 minuty). Osušený hrášek trochu osolte, přidejte přibližně 3 lžíce olivového oleje a vidličkou rozmačkejte. Smíchejte s jemně nasekanou mátou. Můžete přidat trochu čerstvě mletého pepře. Vzniklou pomazánku namažte na připravené topinky z bagety, zakápněte olivovým olejem a ozdobte hoblinami parmazánu.

NÁŠ TIP: Do pomazánky můžete také pro změnu vmíchat trochu krémového sýra, ricotty nebo cottage cheese. Místo na opečené bagetky ji zkuste namazat na plátky čerstvého pečiva, třeba ciabatty nebo dalamánku. Vynikající je i natřená na slané krekry s mákem. Podávejte k lehčímu suchému vínu.


Jemná hrášková polévka

4 porce - příprava: 20 minut

  • bílá část z 1 pórku
  • 1/2 cibule
  • 75 g másla
  • 400 g mraženého hrášku
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 175 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • chilli paprička na ozdobu

Nakrájený pórek a cibuli zpěňte na másle. Přidejte hrášek, zalijte vroucím vývarem a vařte 1 minutu. Pak stáhněte z plotny a rozmixujte. Postupně vmíchejte i smetanu, můžete přidat i 1 až 2 lžíce zakysanky. Osolte a opepřete. Polévku podávejte ozdobenou nasekanou chilli papričkou.


Rybí karbanátky s hráškem

4 porce - příprava: 50 minut

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl a mletý pepř
  • 500 g rybích filetů
  • 2 větší uvařené brambory
  • 100 g rozmraženého hrášku
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 100 g hladké mouky
  • 1 větší vejce
  • 100 g strouhanky
  • olivový olej
  • 2 lžíce másla

Mléko svařte s bobkovým listem, celým pepřem a solí. Stáhněte plamen, aby tekutina jen probublávala, a přidejte rybí maso. Přiklopte poklicí a nechte asi 10 minut vařit, dokud nebude hotové. Rybu vyjměte a nechte vychladnout. Pak ji zbavte kůže, je-li třeba, a rozeberte na kousky. Brambory rozšťouchejte. Smíchejte s hráškem, citronovou kůrou, hořčicí, solí a pepřem. Potom do směsi důkladně zapracujte čtvrtinu rybího masa.Nakonec, tentokrát už jen lehce, aby se maso úplně nerozpadlo, vmíchejte zbylou rybu. Nechte 10 minut odležet v chladu. Z hmoty tvořte malé placky a obalte je v trojobalu. Smažte z obou stran na oleji smíchaném s máslem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Milé Váhy, čím víc schůzek a kontaktů si dopřejete, tím lépe pro vaši kariéru. Právě dnes se objevuje zvýšená tendence k něčemu mimořádnému. Můžete se ocitnout za nezvyklých okolností na…

Nejčtenější články

Články odjinud