Připravte se na letní cestování. Jak se vyhnout střevním potížím?

Připravte se na letní cestování. Jak se vyhnout střevním potížím?

S létem přichází čas dovolených a cest nejen za mořem a sluníčkem. Cestování se střevními záněty může být problematické. Se správnou přípravou nemusí ale ani onemocnění střev znamenat žádné omezení.

Dovolená bez komplikací

Všichni cestovatelé jsou ohroženi tzv. "cestovatelskými průjmy". Pro pacienty s nemocnými střevy to platí dvojnásob. Většinou jsou vyvolány vodou, ve které mohou žít našemu organismu neznámé bakterie nebo i škodlivé viry a paraziti. Věnujte proto pozornost několika tipům, jak se této nepříjemné komplikaci vyhnout:

  • Pijte jen balenou vodu.
  • Vyhněte se nápojům s ledem.
  • Používejte balenou vodu i na čištění zubů a umývání ovoce a zeleniny.
  • Odolejte kopečkové zmrzlině, i ta je plná vody.

V případě, že jste se problémům se zažíváním přece jen nevyhnuli, dodržujte pitný režim. Obzvláště v létě je váš organismus ohrožen dehydratací.

Kuchyní proti zánětu

Pokud trpíte střevními záněty, měli byste dobře vybírat, jaké destinace navštívíte. Cesta ke Středozemnímu moři je příjemnou a zároveň zdraví prospěšnou variantou. Tato oblast je mezi milovníky dobrého jídla vyhlášená. Tamější kuchyně je chutná a zdravá. Nyní se ukazuje, že je vhodná i pro pacienty se střevními záněty. Obsahuje totiž množství nenasycených mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky. Navíc jejím základem jsou čerstvé mořské ryby, které jsou pro pacienty s onemocněním střev velmi vhodné.

Domácí příprava

Ještě před odjezdem navštivte svého lékaře a informujte ho o svých plánech. Nechte si předepsat dostatečné množství léků na celou dobu pobytu. Je dobré se naučit jméno účinné látky, kterou váš lék obsahuje, pro případ, že byste ho museli shánět až na místě. Léky proti průjmu jsou stejné pro všechny, i ty mějte radši v dostatečné zásobě.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.strevni-zanety.cz

Doporučujeme

Články odjinud