Připravte se na Vánoce s předstihem a bez stresu

Připravte se na Vánoce s předstihem a bez stresu

Vánoce jsou jen jednou za rok. Někdo by řekl bohužel, jiný zase díkybohu. Pro někoho z nás jsou to svátky klidu, pohody a času stráveného s těmi nejmilejšími, pro dalšího zase dobou shonu a toho, že nic nestíhá. O nějaké vánoční atmosféře si může nechat zdát. Co kdybyste na to letos šli jinak?

Vánoce je třeba si užít

Náš život je příliš krátký na to, abychom se trápili zbytečnostmi. Vánoce jsou tu od toho, abychom se aspoň jednou za rok sešli s našimi blízkými v klidu, beze spěchu, užili si vzájemné blízkosti, potěšili se.

Přitom většina z nás už několik měsíců dopředu panikaří nad tím, co všechno na ty letošní Vánoce musí připravit, jaké dárky komu koupit, že je třeba umýt okna a perfektně uklidit byt, aby nás nikdo nepomluvil.

O tom ale Vánoce přece nejsou. Každému stačí nějaká drobnost, po které touží, není třeba kupovat dary za tisíce korun. Cukroví stačí pár druhů, ideálně těch nejoblíbenějších. O atmosféru se nepostará perfektně naklizený byt, ale vaše pohoda, ke které přispěje voňavý vánoční stromeček, blízkost vašich nejmilejších a třeba i vánoční povlečení na posteli.

Jak se na Vánoce připravit v klidu?

Do Vánoc zbývá několik měsíců, takže není třeba panikařit. Udělejte si seznam toho, co do Vánoc potřebujete stihnout a najděte si pro to termín. Cukroví asi ještě péct nebudete, ale s výrobou dekorací můžete začít hned. No a to povlečení si už taky můžete koupit.

Víte, že ani výběr povlečení není radno podcenit? Nezáleží totiž jen na motivu. Co je ještě třeba pohlídat?

  • Dobře si vyberte materiál. Mezi ty nejoblíbenější pořád patří bavlna, na kterou nedaly dopustit už naše babičky a prababičky. Snese i vysoké teploty praní a žehlení, je příjemná na tělo, prodyšná, savá a když je kvalitní, tak vám i dlouho vydrží. Mezi další oblíbené materiály patří bavlněný satén, krep, mikrovlákno a hřejivý flanel.
  • Pohlídejte si rozměry. Vybíráte povlečení na jednolůžko nebo dvojlůžko? Stačí vám standardní délka povlečení nebo potřebujete prodloužené?
  • Jakému zapínání dáte u povlečení přednost? Preferujete zakládací povlečení, knoflíky nebo moderní zipové zapínání?
Stromečky.jpg

A co dál?

Sepište si seznam lidí, kterým plánujete koupit nějaký vánoční dárek. Vyhnete se tomu, že na někoho zapomenete. Seznam si uložte a když vás napadne, čím dotyčného obdarovat, hned si to k němu poznačte. Své blízké určitě znáte, takže víte, co by je potěšilo, nebo stačí poslouchat, o čem mluví.

Seznam těch, co chcete obdarovat, není jediným seznamem, který byste si měli udělat. Sepisovat si můžete také:

  • Druhy cukroví, které chcete upéct.
  • Jaké jídlo chcete na pohoštění během vánočních svátku připravit, připsat můžete i pití.
  • Koho chcete pozvat a s kým se chcete během svátků potkat?

Pomalu si také začněte dávat stranou peníze na Vánoce. Co si budeme povídat, naše peněženky během příprav na Vánoce a oslavy nového roku pláčou. Počítejte ale jen s penězi, které máte, nezadlužujte se zbytečně. Není třeba se předhánět drahými dárky, důležité je, aby byly darované z lásky. Postačí vonná svíčka, balení čaje nebo kávy, polštářek nebo jiný bytový textil (třeba chňapka nebo pěkná utěrka) apod.

Pamatujte, že na všechno nemusíte být sami, do příprav zapojte celou rodinu a najděte si taky čas na sebe. Nemusí být všechno dokonalé, hlavně, že se všichni ve zdraví sejdete.

Doporučujeme

Články odjinud