Připravte si domácí marcipán

Připravte si domácí marcipán
Marcipán pochází z Orientu, odkud se rozšířil do Španělska a Portugalska. Přes Benátky, které byly křižovatkou obchodních cest, se během křížových výprav dostal dále do Evropy.

Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, které se prohnětou do požadované konzistence, případně se zahřívají a odpařují do požadované vlhkosti.

Jak si marcipán můžete udělat doma?

Marcipánová hmota I.

Co budeme potřebovat: • 150 gramů oloupaných mandlí • 200 gramů moučkového cukru • ½ bílku

Postup přípravy

Mandle jemně umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři a s prosátým cukrem a bílkem vypracujeme v těsto. Pak už můžeme tvarovat kytičky a různé tvary.

Marcipánová hmota II.

Co budeme potřebovat:

• 300 gramů cukru moučky • 150 gramů sušeného mléka • 100 gramů másla • 1 bílek • 1 lžíce mandlové tresti

Postup přípravy

Z moučkového cukru, sušeného mléka, másla, bílku a mandlové tresti připravíme hmotu, kterou můžeme použít na zdobení nebo také k vytváření různých zvířátek nebo figurek.

Marcipánová hmota III.

Co budeme potřebovat:

• 100 gramů sušeného mléka • 100 gramů moučkového cukru • 100 gramů medu • trocha oleje • vanilkové nebo mandlové aroma

Postup přípravy

Všechny ingredience smícháme a zpracujeme do hmoty, kterou pečlivě zabalíme do potravinářské fólie, aby neosychala. Necháme 1/2 až 1 hodinu odpočinout v chladničce. Poté můžeme vytvořit požadované tvary.

Chcete se inpirovat? Podívejte na výtvory (nejen) z marcipánu, které vyrobily naše čtenářky: Velká fotogalerie zde


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Profesní plány jsou vytříbené, myslíte na každý detail. Najdete chybu tam, kde ji druzí nevidí. Kvůli tomu si vás nadřízený oblíbil. Pokud pracujete ve finančnictví, nemáte šanci na…

Nejčtenější články

Doporučujeme

Recepty pro vás Další recepty