Skvělá italská delikatesa, která promění obyčejné špagety v božský pokrm, se sice prodává už hotová, ale výborná je připravená i doma.
Ořechové pesto
1 menší sklenička - příprava: 5 minut
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- 1/2 šálku piniových oříšků + na ozdobu
- šťáva z 1 citronu
- špetka šafránu
- 1/4 šálku pecorina
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř
Rajčatové pesto
1 menší sklenička - příprava: 5 minut
- 3/4 šálku nasekaných masitých rajčat
- 3/4 šálku sušených rajčat
- několik lístků čerstvé bazalky
- 4 lžíce piniových oříšků nebo loupaných mandlí
- 2 stroužky česneku
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř
Petrželové pesto s bazalkou
1 větší sklenička - příprava: 5 minut
- 1 šálek lístků plocholisté petržele
- 1/2 šálku lístků bazalky
- 1/4 šálku oříšků kešú
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř
Jak na to?
Tradiční pesto se připravuje tak, že všechny ingredience rozmělníte v mramorovém hmoždíři, ale pomocí mixéru vám to půjde rychleji. Použijte pouze kvalitní přísady a vlastní fantazii. Pesto totiž není jen to klasické „janovské“ s bazalkou, česnekem, piniovými oříšky a strouhaným sýrem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.