Připravte si rychlokvašky

Připravte si rychlokvašky
Typický pojem, typický produkt a tak trochu nostalgie, to jsou nepochybně nakládané či kvašené okurky, v jejichž přípravě jsme byli vždycky mistry. Na nakládání se uplatňují malé domácí polní okurky, jejichž sezona je poměrně krátká. Díky své pevné, nevodnaté dužnině jsou vhodné zejména k této úpravě.

Receptů existuje v naší kuchyni řada, stejně jako triků či různých tajuplných směsí koření. Nakládané okurky se kombinují i s další zeleninou, zejména mrkví, a jsou nezbytné nejen jako chuťovka, ale i jako významná součást národních jídel. Vždyť co by byly takový znojemský guláš, čočka nakyselo nebo španělské ptáčky bez okurek?

Kvašené okurky

Na tří litrovou láhev, PŘÍPRAVA : 30 minut + kvašení asi týden

asi 2 kg okurek nakládaček (měly by být 10–12 cm dlouhé), velký svazek kopru i s květy, 2 paličky česneku, sůl a krajíc chleba

Svařte litr vody s vrchovatou lžící soli a nechte ji asi 5 minut chladnout. Mezitím pokryjte dno třílitrové sklenice polovinou kopru a několika stroužky česneku. Předem ve vodě namočené a důkladně omyté okurky propíchané vidličkou klaďte co nejtěsněji k sobě. Když je sklenice zpola naplněná, dejte další vrstvu kopru s česnekem a pak znovu okurky. Nahoru položte krajíc chleba. Zalijte prochladlou osolenou vodou tak, aby okurky byly zcela ponořené a chléb dobře nasákl. Sklenici zakryjte mulem, překryjte třeba talířkem a nechte stát při pokojové teplotě. Do týdne by měly být vykvašené.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Vaše domácí zázemí a rodina zaslouží zvýšenou pozornost. Jinak se nemůžete divit, že se vám náhle spousta věcí vymkne z rukou. Pluto nad touto oblastí sedí už dlouhou dobu, jako ta žába na…

Nejčtenější články