Příroda na balkoně: Vytvořte si jezírko

Příroda na balkoně: Vytvořte si jezírko

Ne každý má to štěstí vlastnit zahradu s jezírkem. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase lze obdivovat bujně rostoucí vodní vegetaci, kvetoucí lekníny nebo relaxovat u vodní zahrádky.

Taková vodní plocha přitom může mít několik podob. Pokud balkon nebo terasa nedisponujíce velkým prostorem, stačí umístit menší nádobu se zajímavou skladbou vodních a mokřadních rostlin. Větší plocha nabízí mnohem více možností a efektně zde bude působit zejména seskupení několika stejných nebo odlišných nádob s vodou a různými druhy vodních rostlin či barevně kvetoucími lekníny. Malá vodní plocha nebo jezírko v nádobě přináší zároveň příjemné osvěžení, zejména během horkých letních dní. Miniaturní vodní zahrada má v první řadě dekorativní funkci. Lze ji kromě pěstování různých rostlin využít i jako malou fontánu.

Volba vegetační nádoby

Na vytvoření malé vodní zahrádky lze použít prakticky každou větší nádobu, která nemusí být ani vodotěsná. Je však třeba zdůraznit, že samotná nádoba by neměla působit dominantně, jinak bude pozornost namísto vodní zahrádky upřena spíše na atraktivní nádobu. Jednoduché řešení a zároveň estetický účinek nabízejí staré plechové vaničky a kulaté nízké pozinkované nádoby.

Přirozeně působí zejména nádoby zhotovené ze dřeva. Dřevěné nádoby by však měly být vždy dobře izolované, nejlépe hrubší fólií. Fólie by neměla být příliš silná, taková se totiž dostatečně nepřizpůsobí tvaru nádoby, nízký tlak vody nevyrovná různé záhyby a objem nádoby se tak zbytečně zmenší. U terakotových nádob tento krok odpadá. I díky tomu jsou terakotové nádoby na založení malého jezírka vhodné nejvíce. V některých případech lze použít i plastové nádoby. Takové řešení je však vhodné vybrat jako poslední. Přirozeněji budou plastové nádoby působit vložené do velkých proutěných košů nebo obalené bambusovou rohoží.

Klepněte pro větší obrázek

Velikost nádoby je rozhodující pro výběr vhodných rostlin

Nádoba, která bude sloužit k založení malé vodní plochy, by neměla být příliš vysoká a zároveň má mít co nejširší hrdlo. Minimální výška nádoby by měla být 40 - 50 cm, aby nad vrstvou substrátu mohla být alespoň 20 cm vysoká vodní hladina.

Některé rostliny se spokojí už s výškou vodního sloupce 10 cm. Jde zejména o plovoucí a ponořené druhy, jako jsou kotvice plovoucí (Trapa natans), stolístek (Myriophyllum spicatum) nebo tzv. vodní salát (Pistia stratioes). Z množství dalších mokřadních a vodních rostlin jsou na pěstování v nádobách vhodné orobince (Typha minima), přesličky (Equisetum scirpoides), a různé kultivary puškvorce se zelenými nebo panašovanými listy (Acorus calamus). Zajímavě až extravagantně působí sítina (Juncus effusus), ježohlav s květenstvím připomínajícím bodlák (Sparganium minimum) nebo zblochan vodní (Glyceria maxima), poutající pozornost svítivě žlutými listy.

Z kvetoucích druhů můžeme vysadit oblíbený kosatec žlutý (Iris pseudacorus) či vachtu trojlistou (Menyanthes trifoliata). Nejkrásnějšími kvetoucími rostlinami jsou však nepochybně lekníny (Nymhaea pygmee). Do jezírek v nádobách jsou však vhodné pouze druhy, které snáší výšku vody od 20 do 40 cm. V sortimentu vhodných druhů je několik pěkných kultivarů. Z nejznámějších jsou to karmínově červený „Froebelii", čistě bílý leknín "Alba", žlutý "Helvola", světle růžový "Rosea" nebo zajímavé vínově červený leknín "Laydekeri Lilacea".

Užitečné rady a tipy

• Miniaturní vodní plochu je vhodné umístit na chráněném stanovišti v polostínu, ideálně u stěny na balkoně nebo terase. V polostínu se totiž voda tak rychle nepřehřívá a netvoří se zde nežádoucí řasy. Výjimkou při umísťování jsou vegetační nádoby s lekníny, které k tomu, aby dobře rostly a bohatě kvetly, potřebují slunné stanoviště • Abychom rostlinám poskytli co nejlepší vegetační podmínky, věnujeme přípravě vhodné nádoby potřebnou péči. Nejprve na dno nádoby dáme asi centimetrovou vrstvu drobného říčního štěrku. Štěrk a kameny je lepší ukládat stupňovitě, nejlépe se to daří ve větších nádobách. Tak vzniknou praktické, výškově odlišné sloupce vody pro pěstování různých rostlinných druhů. Teprve na tuto nasypeme substrát (hlinitá zemina), následuje vrstva rašeliny smíchaná s přiměřeným podílem říčního nebo rybničního bahna. Pak už můžeme sázet rostliny. • Do nádoby s průměrem do 50 cm vysadíme pouze tři až čtyři druhy rostlin. Může jít o stejné druhy nebo kombinaci růstově a strukturálně odlišné rostliny. Při výsadbě necháme rostliny v nádobě zakořenit buď volně, nebo je vysadíme do speciálních plastových košů nebo sítí z kokosových vláken. Použití košů však závisí i na velikosti nádrže. Pokud je nádrž menší, košíky použijeme vždy, abychom tak zabránili nežádoucímu rozrůstání některých rychle rostoucích druhů rostlin. Po výsadbě je vhodné zatížit okolní substrát štěrkem, abychom zamezili jeho vyplavení. Teprve pak je možné opatrně napustit vodu, nejlépe dešťovou • Péče o vodní zahrádku je poměrně jednoduchá. Spočívá jen v odstraňování odumřelých rostlinných částí, dolévání vody a redukci některých expanzivních rostlin. Vodní rostliny, s výjimkou leknínů nejsou náročné na živiny, proto hnojení v tomto případě odpadá. • Starostí s přezimováním rovněž není mnoho. Před příchodem prvních mrazů prostě vyčerpáme asi polovinu vody z nádoby a celou ji přeneseme do světlé místnosti s teplotou do 5 ° C. Případně lze nádobu s vodou dobře zaizolovat, obalit bublinkovou fólií a ponechat i během zimy na balkoně.

Doporučujeme

Články odjinud