Příroda versus chemie v barvení vlasů

Příroda versus chemie v barvení vlasů

Možná reaguje vaše pokožka hlavy při barvení vlasů nepřiměřeně, možná chcete jen ubrat v příjmu toxických látek. Jenže co když se ani organické barvy, kromě heny, neobejdou bez chemie? A vůbec, může být výsledek přírodního barvení stejně brilantní jako u toho klasického? (Ne)výhody obou se dozvíte z naší „války barev“.

CHEMICKOU CESTOU

Stoprocentní krytí šedin a schopnost dramatického zesvětlování – dvě největší přednosti klasického barvení. Někdy je to ovšem za cenu podráždění vlasové pokožky, nebo dokonce alergické reakce. Výrobci se snaží, aby jejich přípravky byly co nejšetrnější a nejsnášenlivější, a tak z nich ubírají vše nadbytečné, popřípadě dráždivé. To základní, čím se od přírodních barev nejvíce liší, ovšem zůstává – amoniak. I když…

S revoluční barvou Inoa od L’Oréal Professionnel se i tato složka zaměnila za složitější mechanismus na olejové bázi. Ale u většiny ostatních je to právě amoniak, který v kombinaci s oxidantem dovolí barevným pigmentům proniknout do hlubší vrstvy vlasu a ukotvit je. Výsledkem je proto stálá barva, a hlavně pak překrytí šedin a možnost zesvětlení o více než 6 tónů. Potvrzuje to i zkušený kadeřník Libor Šula: „Výsledný odstín je trvanlivější a kadeřník má barvu pod kontrolou.“

Také se s nimi dají korigovat teplé a studené odstíny, a co je další nezanedbatelnou výhodou – vydrží ve vlasech déle. „U klasické barvy se vždy dodělá jen odrost, kdežto u přírodních musíte pokaždé vzít celou délku,“ vysvětluje do detailu Libor a apeluje na opatrnost při domácím (chemickém) barvení. Mezi profi barvami a těmi v drogeriích je totiž propastný rozdíl! Přípravky na doma jsou univerzálnější a zdaleka ne tak šetrné. Navíc laik jenom těžko určí základní odstín svých vlasů, a tak se může výsledek od obrázku na přebalu podstatně lišit.

Zkrátka a dobře – po všech stránkách je bezpečnější svěřit se do rukou kadeřníkovi. Ať už chcete dosáhnout výrazného zesvětlení, nebo potlačení nežádoucích odlesků. Vlasový specialista totiž musí mít cit pro správný odstín a zároveň by měl pracovat tak, aby zdraví vlasů nepřišlo zkrátka. A jestli jste i vy někdy zaslechla informaci o tom, že by se barvení chemií mělo přerušit v těhotenství, pak vězte, že je to jen dobře krmená fáma. „Je to absolutní blud,“ kroutí hlavou Libor Šula.

PŘÍRODNÍ CESTOU

Šediny organická barva nepřekryje, spíše je přirozeně obalí a odstín na daném místě bude vždy světlejší. Je ale taky možné vlas nejprve předpigmentovat třeba tmavě hnědou a pak použít zvolenou barvu. Šedivé vlasy tak rázem zmizí! Zdlouhavější, zato efektní. Další výhodou je, že se organické barvy do vlasu nevpíjejí, nijak ho nenarušují, protože fungují na bázi kombinace vašeho pigmentu a toho rostlinného. Jenomže! Aby přírodní barvivo obalilo vlas dostatečně, jsou na počátku nutné až tři aplikace…

Na druhou stranu jsou tyto druhy přípravků, především pak ty certifikované, jako Logona nebo Khadi, vhodné i pro těžké alergiky. Nabízejí bohužel pouze teplejší tóny, tudíž pro ty chladné nezbude nic jiného než chemie. Totéž ostatně platí i pro intenzitu odstínu, s nímž to u organických barev není žádná sláva.

K úplně nejšetrnějším patří rostlinné práškové barvy a hena. U nás je najdete u značek Khadi, Logona, Lush, Henné Color, HennaPlus a Sante. Liší se cenou, mírou přírodnosti svých složek, hrubostí prášku, certifikacemi a poměrem heny ve složení. Značky Logona a Sante mají například heny jen minimálně, Khadi je zase široko daleko nejlevnější a funguje skvěle. Mezistupněm mezi permanentní a rostlinnou práškovou barvou jsou přírodní přelivy neboli krémové barvy (Henné Color, HennaPlus).

Čistě přírodní krémovou barvu, a to dokonce s certifikací, pak nabízí v několika málo odstínech německá biokosmetická značka Logona a novinkou je také pět nových odstínů v krému od značky Sante. V několika českých kadeřnictvích jsou dostupné italské značky Rolland a Philip Martin’s, přičemž Rolland má zároveň standardy pro salony, které chtějí fungovat v ekologické rovině, a může salonu udělit certifikaci.

Na doma si můžete pořídit permanentní/dlouhotrvající barvy několika zahraničních výrobců. Italské barvy na olejové bázi Color Erbe jsou bez čpavku, nonoxynolu a resorcinu. Španělské Naturtint jsou vhodné pro vegany, neobsahují amoniak, parabeny a resorcin a nejsou testovány na zvířatech. Anebo třeba holandská Hairwonder (ta je o něco šetrnější) a HennaPlus. V každém případě počítejte s tím, že doba působení rostlinných barev je delší než u přírodních, ale pohybuje se v zásadě od 30 minut po 3–4 hodiny.

Článek vyšel v časopise Moje psychologie.

Doporučujeme

Články odjinud