Jogurt bez cukru pomáhá podle posledních studií odstranit nepříjemný dech, zubní kaz a nemoci dásní.
Japonští vědci zjistili, že jogurt snížil v ústech 80% dobrovolníků hladinu sirovodíku, který je hlavní příčinou nepříjemného zápachu. Způsobují to speciální jogurtové bakterie.
Bakterie Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus se staly jedním z hlavních témat nedávné konference Mezinárodní asociace pro stomatologický výzkum.Dvacet čtyři dobrovolníků, kteří se studie zúčastnili, muselo dodržovat přísná pravidla ústní hygieny, příjmu potravy a léků.
Dva týdny nejedli jogurty ani podobné potraviny, jako je sýr. Poté jim byly z úst odebrány vzorky, na nichž se měřilo množství bakterií a prvků způsobujících zápach, mezi které patří sirovodík. Následně začali konzumovat 90 gramů jogurtu denně po dobu šesti týdnů. Po druhém odběru bylo zjištěno, že u 80% dobrovolníků hladina sirovodíku klesla. Významně se také zmírnil výskyt zubního plaku a záněty dásní.
"I když je tento výzkum teprve na začátku, už teď není pochyb o tom, že přírodní jogurt je velmi dravou alternativou sladkostí a čokolády a doporučujeme, aby si ho lidé zařadili do svého jídelníčku," uvedl Nigel Carter z Britského stomatologického ústavu. (Plus)