Přírodní životabudiče. Bylinky, které vám dodají energii

Přírodní životabudiče. Bylinky, které vám dodají energii

Víte, že v přírodě rostou byliny, které dokážou odstranit únavu, vyčerpání i chmury a nemají žádné nežádoucí vedlejší účinky?

Maralí kořen

Leuzea neboli maralí kořen je silný adaptogen. Zlepšuje odolnost proti stresu, odstraňuje únavu, vyčerpání. Jeho harmonizační účinky dodávají sílu, klid, svěžest i vitalitu. Maralí kořen je také velmi účinným imunostimulátorem. Proto je velmi vhodný k rekonvalescenci po těžkých nemocech.

Maralí kapičky

Potřebujeme: 1,5 lžíce maralího kořene, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky

Postup: Léčivku zalijeme lihem, vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a při potížích užíváme 3 x denně 30 kapek po dobu 30 dní.

Rozmarýn

Rozmarýna je skutečným životabudičem. Posiluje srdce a krevní oběh, stimuluje lymfu, uvolňuje ztuhlé svalstvo, prokrvuje mozek, čímž přispívá k dobré koncentraci a jasné mysli.

Rozmarýnové víno

Rozmarýnové víno je výborné na povzbuzení organismu, zvýšení krevního tlaku a prokrvení mozku. Nemělo by se však užívat dlouhodobě, ideálně 4 týdny.

Potřebujeme: 2 lžíce čerstvých listů i květů rozmarýny, 0,5 litru kvalitního červeného vína

Postup: Bylinku přelijeme vínem a vše necháme 7 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme, víno uskladníme v chladničce a užíváme 1 x denně jednu malou skleničku.

Eleuterokok

Eleuterokok neboli čertův kořen působí především jako úžasný harmonizátor a adaptogen, což znamená, že obrovským způsobem zvyšuje obranyschopnost organismu před stresem. Tato léčivka rovněž výrazně posiluje imunitní systém, především v kombinaci s echinaceou, měsíčkem lékařským a lapachem.

Čajík na posílení imunitní systému

Potřebujeme: 1 lžíci kořene eleuterokoku, 1 lžíci echinacei, 1 lžíci květů měsíčku lékařského, 1 lžičku lapacha, 0,5 litru vroucí vody

Postup: Léčivky smícháme a přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Doporučená doba užívání jsou 4 týdny.

Pozor! Čertův kořen silně nabuzuje organismus, proto ho rozhodně nedoporučuji užívat po 16 hodině odpolední, protože by mohl způsobit problémy se spánkem.

Klanopraška

Bobulky klanopraška neboli schizandry zvyšují celkovou odolnost a výkonnost organismu, odstraňují pocit únavy, zlepšují rekonvalescenci po těžkých chorobách. V patřičném množství zvyšují sexuální výkonnost mužů a u opačného pohlaví erotickou senzitivitu.

Klanopraškový prášek

Sušené plody klanoprašky pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Tuto drť skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Po dobu 4 týdnů užíváme 3 x denně na špičku kulatého nože prášku.

Pozor! Klanopraška by se neměla konzumovat po 16 hodině odpolední, poněvadž by mohlo dojít k narušení spánkových biorytmů.

Doporučujeme

Články odjinud