Přirozeným jídlem ke zdraví

Přirozeným jídlem ke zdraví

ZOPAKUJME SI základní poznatky: biopotraviny jsou potraviny vyrobené z bioproduktů, tj. produktů kontrolovaného ekologického zemědělství, což je velmi pokrokový způsob hospodaření s kladným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek.

Na zdravotní prospěšnost biopotravin slyší stále více lidí. Jejich celosvětový odbyt je dávno za hranicí 40 miliard dolarů a stal se nejrychleji rostoucím segmentem trhu s potravinami.

Většina českých domácností si kvůli vyšší ceně nemůže dovolit postavit celý jídelníček na biopotravinách, jejich podíl v našich spížích a lednicích však výrazně roste; loňského roku činil meziroční nárůst 70 % (!) a utratili jsme za ně téměř 1,3 miliardy korun. A tady je několik důvodů, proč v tomto trendu pokračovat.

Biohovězí, které kraluje našemu zářijovému menu, je pro zdraví a výkonnost požehnáním. Svými nutričními hodnotami v některých aspektech trumfuje vychvalovanou drůbež – netučné kusy mají nižší obsah cholesterolu a až čtyřikrát více železa.

Biohovězí má navíc zaručeny výborné chuťové vlastnosti. Na jeho kvalitě se totiž podepisuje životaběh zvířete – krmivo bez antibiotik, dobré zacházení, omezení stresu při porážce. Samozřejmostí je, že pochází z masných plemen a z býka; bude mnohem křehčí a šťavnatější než maso mléčných krav.

Pokud je vám však hovězí v biokvalitě finančně nebo kilometrově vzdálené, neznamená to, že musíte rezignovat na kvalitu masa. Trvejte na informaci o původu, protože zvířata z běžných tuzemských chovů nesmějí být krmena masokostní moučkou nebo hormony, což u řady zahraničních chovů neplatí.

Dokonce si můžete prolustrovat balené maso. Kód z balíčku zadejte do formuláře na www.hovezimaso.cz a zjistíte i původ zvířete. Při střídmé spotřebě a v libovém provedení hovězí organismu vyloženě prospívá.

Kromě kvalitních bílkovin a vitaminů skupiny B obsahuje solidní množství vitaminu D, dobře vstřebatelného železa (organismus využije až 25 procent, což je vysoká dávka), zinku i omega- 3 mastných kyselin.

K esům bioprodukce patří také mléko a výrobky z něj (zejména máte-li možnost ochutnat výrobky z nedávno schváleného tzv. prodeje ze dvora, kdy se jedná o „ruční“ malovýrobu na biofarmách z mléka vlastních krav). Čestnou stráž v seznamech biosurovin nepochybně drží i vejce.

Nosnice, které nemusejí přetrpět svůj krátký život v odpudivých podmínkách velkodrůbežáren, se odvděčují velkými vejci s nádherně žlutým, ba téměř oranžovým žloutkem. Jakékoli pečivo, krém či samostatné využití v podobě volského oka či míchaných vajíček je pak skutečnou oslavou jejich chuti.

Biopotraviny se dnes prodávají stále plošněji. Jejich seznam najdete na www.kez.cz

Autor: Jana Trundová

Článek z časopisu Food

Doporučujeme

Články odjinud